Döntött a kormány: ha nem tanul jól a diák, fizessen

Palkovics László
Palkovics László, Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára
Vágólapra másolva!
Létrehozzák az alkalmazott tudományok egyetemét, lesznek közösségi képzőközpontok, megjelenik a hallgatók kompetenciamérése, és bevezetik a mesteroktató kategóriát. Ezek mellett más változások is lesznek a felsőoktatási törvény jövő héten nyilvánossá váló módosító javaslatában. Mintegy 35 milliárd forint értékben kiváltják például a korábbi PPP-projekteket.
Vágólapra másolva!

Jelentős változásokról döntött a kormány a szerdai ülésén, ahol a felsőoktatási törvény tervezett módosítását tárgyalták. A változások érintik a hallgatókat, az oktatókat és az intézményeket is - hangzott el azon a tájékoztatón, ahol az Origo kérdésére Palkovics László államtitkár több részletet is elárult.

Ha nem jól tanul, fizethet a diák

Az egyik legfontosabb változás a hallgatókat érinti. Ha ugyanis a diákok nem teljesítenek megfelelően, akkor az állami ösztöndíjas képzésből át lehet őket sorolni költségtérítésesre. Az Origo kérdésére Palkovics László felsőoktatási államtitkár elmondta: ez annyit jelent, hogy félévenként 20 kreditet kell teljesíteni, egyúttal el kell érni az egyes intézmények által meghatározott tanulmányi átlagot.

Ha nem teljesítenek megfelelően, átkerülhetnek a költségtérítéses képzésre Fotó: Szabó Balázs - Origo

Ráadásként a felvett hallgatókkal az egyetem elkezdésekor és a befejezésekor is kompetenciatesztet íratnak matematikából és szövegértésből. Ennek két célja van: felmérik a hallgatók képességeit és az egyetemi képzés hatékonyságát - hangzott el.

A többségnek nő az óraszáma

Az oktatóknak is számítaniuk kell változásokra: megjelenik a mesteroktató, aki gyakorlati tudást ad át. Megvizsgálták az óraszámokat is, és ha a módosítást elfogadja az Országgyűlés, akkor az egyetemi tanároknak csökken, az adjunktusoknak és a tanársegédeknek pedig növekszik az óraszáma, egyedül a docenseké marad. Azt is rögzítenék, hogy az oktatók tevékenységének 20 százaléka kutatás legyen.

Alkalmazott tudományok egyeteme

A szerdai kormányülésen döntöttek az intézménytípusok szerkezetének megváltozatásáról is. Létrejön az alkalmazott tudományok egyeteme kategória, valamint a "bachelor of sience" mellett "bachelor a profession" alapképzés is lesz.

Palkovics László államtitkár ismertette a nemzeti felsőoktatási törvény tervezett változtatásait Fotó: Bielik István - Origo

Lefektették a rektor és a kancellár feladatköreit, amit ezentúl törvényben is rögzítenének. Meghatározták a konzisztórium jogköreit is. Most már biztos, hogy a testület öttagú lesz. A rektor és a kancellár melletti három tagra az intézmény, a HÖK és az egyetem gazdasági és társadalmi környezete tehet javaslatot a fenntartónak.

Négy évig lehet a diák HÖK-ös

A hallgatói önkormányzatok is számíthatnak néhány változásra: a HÖK tagjai csak négy évig tölthetik be tisztségüket, és összeférhetetlenségi szabályok is vonatkoznak majd rájuk.

Fejlesztenék az agrár- és az orvosképzést: előbbit osztatlan képzéssel, utóbbit több oktatóval, jobb feltételeket kínálva

Elhangzott, hogy a kormány iránymutatást is adott a képzésekről: mindenképpen fejlesztenék az orvosképzést, de ez nem azt jelenti, hogy több egyetemen oktatnak majd, hanem az oktatók számát akarják növelni, és jobb feltételeket kívánnak teremteni. Erősítenék az agrárképzést is, ezt az eddigi osztott képzés mellett osztatlan képzésben is lehet majd tanulni.

Közösségi képzőközpont Ózdon

A kormány tervei szerint közösségi felsőoktatási képzőközpontokat hoznak létre azokban a magyar városokban, amelyek eddig ki voltak rekesztve a felsőoktatásból. Az Origo kérdésére az államtitkár Salgótarjánt, Ózdot és Kisvárdát említette a lehetséges helyszínek között. Fontos azonban, hogy a közösség is kifejezze igényét erre - tette hozzá.

Kiváltja az állam a PPP-projekteket

Palkovics beszélt arról is, hogy mind az ötven egyetemi PPP-konstrukciót áttekintették, és úgy döntöttek, hogy az elkövetkező két évben 26 ilyen projektet kivált az állam. Erre mindkét évben 17,5-17,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Leülnek az érintett projektcégekkel tárgyalni, és ha lehetséges, kiváltják ezeket a konstrukciókat.

Az ELTE hallgatói fórumán a felsőoktatási átalakítási terv ellen tiltakozó hallgatók és oktatók Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Fontosnak nevezte, hogy a PPP-projektek egy részét épületek vásárlására fordították az egyetemek. Kérdésére válaszolva az államtitkár elmondta, hogy ha a tárgyalások alatt kiderül, hogy ezeket az épületeket az intézmények nem tudják hasznosítani, akkor két lehetőség van: vagy értékesíti őket az állami vagyonkezelő, vagy más állami célra fogják őket használni.

Lesznek, akiknek nem tetszik

Jelentős vihar kavart az elmúlt hetekben a szakok átalakítása, amiről az államtitkár csak annyit mondott: az újabb, végleges szakjegyzék egy-két napon belül kormányrendeletként megjelenik majd a Magyar Közlönyben.

- mondta Palkovics László államtitkár.