Egymilliárd forintba kerül az Illatos út megtisztítása

Magyar Balázs geofizikus környezettechnológiai szakértő Magyar Balázs geofizikus környezettechnológiai szakértő
Illatos úti volt-Budapesti Vegyiművek (BVM) lakossági fórum
Vágólapra másolva!
A 2800 tonna hulladékot két részben viszik el, az emberre veszélyesnek tűnő anyagok elszállításával kezdték, nincs közvetlen katasztrófahelyzet - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.
Vágólapra másolva!

Dorogon semmisítik meg a hordókat

Dorogra viszik a szennyező anyagokat, és az ottani veszélyeshulladék-égetőben semmisítik meg azokat. Ezután a nem veszélyes anyagok következnek, a szállítási munkálatok egész évben tartanak majd, de még idén befejezhetők. A miniszer hangsúlyozta, a környezetvédelmi hatóság megállapította, hogy nincs közvetlen katasztrófahelyzet, ezért alakították ki ezt a menetrendet.

Veszélyes vegyi anyagokat szállító teherautó gördül ki a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről. Forrás: MTI/Lakatos Péter

Összesen 2800 tonna, csaknem ezer hordó hulladékról van szó, a szállítás költségei elérik az 1 milliárd forintot.

Civil kurázsi

Az Origo is beszámolt április végén arról a lakossági fórumról, amely után két nappal megszületett a kormánydöntés a terület megtisztításáról.

A szakértő az április végi fórumon arról beszélt, hogy a veszélyes anyagok az évek alatt a talajvízbe is beszivárogtak Fotó: Bielik István - Origo

A fórumon Magyar Balázs geofizikus, környezettechnológiai szakértő arról beszélt, hogy már az 1910-es években is nagyon durva szerekkel dolgoztak a területen. Rengeteg az erősen rákkeltő benzol és klórbenzol. Két nappal később Tornai Richárd kormánymegbízott a fővárosi kormányhivatal szakembereivel közösen felmérte a helyzetet, és megkezdődött a hordók elszállítása.