Vészjeleket küld az egészségügy

Vágólapra másolva!
A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint vészjeleket kell küldeni a magyar társadalomnak, hogy értse meg: a prioritási sorban előbbre kell helyezni az egészségügyet.
Vágólapra másolva!

Ahhoz képest jól teljesít

Velkey György szerdán Debrecenben, a szövetség XXVI. kongresszusának megnyitóját követő szakmai fórumon kiemelte: a magyar egészségügy ahhoz képest rendkívül jól teljesít, mint amilyen pályán játszik.

Velkey György egy korábbi konferencián Forrás: MTI/Kovács Tamás

A fórumon a szakmai szervezetek vezetői egybehangzóan az egészségügyben dolgozók összefogására, a megosztottság felszámolására hívták fel a figyelmet.

A konszolidációhoz kevés

A megnyitót követő szakmai fórumon Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) elnöke üdvözölte, hogy az adósságrendezésre szánt 60 milliárd forint már az Emberi Erőforrások Minisztériumában van, de felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem egyenlő a konszolidációval, ami biztosítaná, hogy hasonló helyzet ne forduljon elő.

A Szent János Kórház főbejárata Forrás: MTI/Simó Endre

A szakember bértáblán alapuló, rendszerszerű béremelést sürgetett az ágazatban, külön rámutatva a gazdasági-műszaki területen dolgozók alacsony keresetére.

Az ország van veszélyben

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint nagy baj van, de "nem az egészségügy, hanem az egészségügy által Magyarország van veszélyben". Kijelentette: be kell vezetni az egészségügyben "a tisztességes bérszínvonalat, s attól kezdve meg kell büntetni a paraszolvenciát adót és kapót is". A MOK elnöke szerint ehhez 50 milliárd forintra lenne a szükség, s az most megvan a gazdaságban.

Éger István szerint Magyarország van veszélyben Forrás: MTI/Kovács Attila

Nem támogatják a feketeruhás tiltakozást

Babovits Tamásné, az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökhelyettese szerint nagyobb baj van az egészségügyben annál, mint amire gondolnánk, s erre a "szakdolgozói lázadás" ráirányította a figyelmet. A kamara ugyanakkor a feketeruhás demonstrációt nem, kizárólag a fekete szalagos formát tudja támogatni, mert szerintük a betegeket nem szabad bevonni egy ilyen tiltakozási hullámba.