Fegyverkereskedőké a világ a pápa szerint

pápa húsvét szent péter tér róma
Pope Francis greets the crowd from the popemobile after the Easter Mass at St Peter's square on April 5, 2015 in Vatican. Pope Francis condemned, yesterday, indifference and "complicit silence" to jihadist attacks on Christians as he presided over Easter ceremonies in the wake of a massacre of nearly 150 people at a Kenyan university by Shebab Islamists. The leader of the world's 1.2 billion Catholics brought up the extremist persecution of Christians as the holiest ceremonies of the Church calendar reached a climax today, when believers celebrate the resurrection of Jesus. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
Békét sürgetett a háború sújtotta országokban Ferenc pápa, aki húsvét vasárnapi szentmiséjében arról is beszélt, a fegyverkereskedelem uralja a világot. Erdő Péter bíboros szerint nem értelmetlen körforgás az életünk.
Vágólapra másolva!

Többek között Szíriában, Irakban, a Szentföldön, Kenyában és Ukrajnában is békét sürgetett Ferenc pápa a római Szent Péter téren, húsvét vasárnap délben mondott beszédében.

Fegyverneppernek áll a világ

Ferenc pápa elítélte a rabszolgatartást, az ember- és kábítószer-kereskedelmet, valamint a megfogalmazása szerint a világot uraló fegyverkereskedelmet.

Békét sürgetett Ferenc pápa a háború sújtotta országokban, és elítélte a szerinte a világot uraló fegyverkereskedelmet Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Ugyanakkor elismerően szólt az Iránnal elért nemzetközi atom-megállapodásról. Beszéde után Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és világra.

A római Szent Péter teret az eső ellenére is hatalmas tömeg foglalta el, az ünnepség idejére pedig fokozott biztonsági intézkedéseket hoztak: rendőrök engedték be a zarándokok csoportjait, és biztonsági folyosókat alakítottak ki a téren.

Nem értelmetlen körforgás

Az esztergomi bazilikában tartotta meg húsvétvasárnapi szentmiséjét Erdő Péter. A bíboros kiemelte, az elkeserítő események, a gonoszságból és tudatlanság miatt ránk zúduló új és új bajok miatt könnyen hihetjük azt, hogy értelmetlen körforgás az emberiség története - ám ez nem így van

Ez csak egy állomás

Erdő Péter hangsúlyozta, az emberek nincsenek örökre bezárva az anyag korlátai közé, testük pusztulása nem zárja le "elmozdíthatatlan sziklaként" személyes életük történetét. Ahogy a kő elhengeríttetett a kő Krisztus sírboltjának ajtajából, úgy szabadulunk meg mi is a halál és a pusztulás hatalmából -fogalmazott Erdő Péter.

Az üres sír örömhír

A húsvét változás: valami újnak, soha el nem gondoltnak a kezdete - mondta igehirdetésében Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

A húsvét valami sosem volt kezdete, Jézus üres sírja pedig örömhír mindnyájunk számára - véli Bogárdi Szabó István püspök Forrás: MTI/Marjai János

Bogárdi Szabó István húsvét történetét felelevenítve szólt arról, hogy az asszonyok még végtisztességet adni mennek a sírkertbe, de már az új élet diadalhírével jönnek el onnan.

Jézus üres sírja az új hírnek, az örömhírnek, a dicsőségnek az első szószéke - mondta a püspök, aki szerint az angyalok kérdésében, hogy "miért keresitek a holtak között az élőt", benne van már az örök élet reménye.