Van, aki nem venné fel a menekülteket ijesztgető kamionsofőrt

Calais, kamion
Vágólapra másolva!
Nem mutatott jó példát, ezért nem venné fel saját cégéhez a menekülteket ijesztgető kamionsofőrt a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára.
Vágólapra másolva!

"A videón hallani, mit mond a sofőr. Én a látottak és a szöveg alapján mondom azt, hogy nem venném fel őt, ha nálam jelentkezne." Ezt mondta az Origónak Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének (FUVOSZ) főtitkára. Szerinte, amit a sofőr tett, összességében negatív példa, még akkor is, ha Calais környékén

komoly veszélyben vannak a kamionosok.

"Az emberélet az első. Ez mindenkire vonatkozik. A sofőr élete előbbre való a rakomány és a kamion épségénél, de a kamiont dobálók életét sem szabad ráhúzással fenyegetni" - mondta a főtitkár.

Peredi Péter szerint annak ellenére, hogy ő nem venné fel a sofőrt, könnyen lehet, hogy a kamionos hamar talál munkát. Jelenleg legalább 6000 kamion-, teherautó- és buszsofőrre volna szükség Magyarországon.

Menekültek Calais mellett, az úton Forrás: Youtube

A főtitkár azt is elmondta, hogy amíg Jeddi Árpád Leventét el nem tiltják a hivatásos sofőrködéstől, bárhol vállalhat állást.

Az eltiltásról a jog szerint nemcsak a bíróság dönthet, hanem a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) is - de csak akkor, ha Magyarországon fordul elő a szabálysértés. Ebben az esetben a hivatásos sofőrök engedélyét, az úgynevezett gépjárművezetői képesítési igazolványt vonja be az NKH. A sofőrök GKI-kártyának hívják ezt az engedélyt.

A kártyát ritkán vonja be a hatóság

- mondta Peredi Péter. A főtitkár nem emlékszik arra, hogy valaha is egy videó miatt döntött volna így a hatóság.

Jeddi Árpád Levente legutóbb szombaton mondta azt az Origónak, hogy több állásajánlata is van. Próbáltuk elérni a sofőrt, hogy tárgyalt-e már valakivel, esetleg újra dolgozik-e, de nem sikerült beszélnünk vele. Egy nyilvános Facebook-posztban nemrég annyit írt, hogy a továbbiakban ügyvédje utasítására

nem nyilatkozik senkinek.

Jeddi Árpád Levente november 25-én töltött fel egy videót a YouTube-ra. A felvételen az látható, ahogy a sofőr a menekültek felé indul járművével. A videón a kamionos hangja is hallható, amint folyamatosan szidalmazza és szóban fenyegeti a menekülteket, akik járművét megállították, és dobó mozdulatokat is tettek irányába. Jeddi Árpád Levente azt mondta az Origónak, hogy ő senki életét nem veszélyeztette, hanem egy kikerülési manővert hajtott végre.