Vádat emeltek a Magyar Televízió volt elnöke ellen

magyar televízió régi épülete mtv magyar televízió régi épülete
magyar televízió régi épülete
Vágólapra másolva!
Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a Magyar Televízió volt elnöke ellen. Az ügyészség szerint a vádlott több mint 12 millió forintos kárt okozott a magyar államnak azzal, hogy egy korábbi sikerdíja után nem fizette be az adót. 
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon dr. R. Z., a Magyar Televízió Zrt. egykori elnöke, majd stratégiatervezési és kommunikációs igazgatója ellen. Ez a személy egyébként csak Rudi Zoltán lehet.

Nem vallotta be a sikerdíjat

A vádirat szerint dr. R. Z. magánszemélyként még 2010-ben egy budapesti XII. kerületi ingatlanügyletben közvetítői tevékenységet végzett, és ezért az ingatlan vásárlóitól

mintegy 100 ezer euró (körülbelül 26,5 millió Ft) sikerdíjat kapott.

A vádlott az így megszerzett jövedelmét azonban a 2011. év májusában az adóhatósághoz benyújtott bevallásában – mint önálló tevékenységből származó jövedelmet – nem szerepeltette, hanem az eltitkolt jövedelmét az ingatlan vevőivel egy résztulajdonában álló, Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cég Liechtensteinben vezetett bankszámlájára utaltatta, mely bankszámlához egyedi megbízással hozzáféréssel is rendelkezett.

A bíróság előtt kell felelnie az MTV volt elnökének Fotó: Bielik István - Origo

Az offshore cégnek és liechtensteini bankszámlájának a magánügyletben csak annyi szerepe volt, hogy a vádlott így megkerülhette a magyarországi adófizetési kötelezettségét.

Öt évet is kaphat

Dr. R. Z. a valótlan tartalmú adóbevallása benyújtásával a 2010-es adóévre vonatkozóan – szja (személyi jövedelemadó)- és eho (egészségügyi hozzájárulás)-bevallási és -fizetési kötelezettségét megszegve – összesen mintegy 12 600 000 forint vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek.

A bűncselekmény akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.