Téves címke volt a BKV-s ruhabotrány oka

BKV, munkaruha, illusztráció
Vágólapra másolva!
A BKV-nak gyártott formaruhák első szériájánál téves címke került a kabátokba, ezért mutathatott ki egy vizsgálat eltérést, de a gyártó szerint ezt a hibát orvosolták, a valódi anyagösszetétel pedig amúgy megfelelt a tenderkiírásnak. A MÁV-nak is ők gyártanak, ott nem tapasztaltak problémát.
Vágólapra másolva!

Visszautasítja a BKV formaruháit gyártó cég a társaságot rossz színben feltüntető állításokat. Az állami vállalat az Origo kérdésére magyarázattal szolgált arra, miként bukhattak meg az 1,58 milliárd forintért megrendelt termékeik egy minőség-ellenőrzésen, miközben megfelelnek az előírásoknak.

Semmi baj a formaruhákkal

Jegyzőkönyvekkel is tudja bizonyítani a Kézmű Nonprofit Kft., hogy a BKV-nak gyártott formaruháival összefüggésben felmerült aggályok alaptalanok, és

termékeik megfelelnek mind a tenderkiírásnak, mind pedig a minőségre vonatkozó előírásoknak.

Mindezt az után közölte az Origo kérdésére az állami tulajdonú - többségében megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató - Kézmű Kft. vezetője, hogy hétfőn az Origo arról írt: a BKV nem vesz át a beszállítótól több formaruhát, miután azok megbuktak egy minőségvizsgálati teszten.

A rossz címke volt a hibás

Való igaz, hogy a gyártás első szériájában

- írták. Az anyagösszetétel amúgy megfelel a tenderkiírásának, ezt pedig hivatalos szakvéleménnyel is bizonyítani tudják - közölte az állami cég.

A BKV formaruha beszerzéséről szóló, a Kézmű Kft.-vel kötött szerződés Forrás: Origo

Ennek előzménye, hogy az új ruhákra érkezett dolgozói panaszokra hivatkozva nemrég a BKV egyik érdekképviselete, a Közlekedési Alkalmazottak Polgári Szakszervezete független szakértői vizsgálatot kért, ennek megállapításait pedig az érdekvédők közzé is tették.

Kedves Tagjaink és Munkavállalók!Egy sokakat érintő problémában, az új formaruha minőségével kapcsolatban elvégeztettü...

Szerző: Közlekedési Alkalmazottak Polgári Szakszervezete - KAPSZ, 2015. december 8.

Az ÉMI-TÜV vizsgálat azt állapította meg, hogy a ruhák anyaga nem felel meg a címkéjükön feltüntetettnek, alig szellőznek, ráadásul - műszálas anyaguk miatt - hajlamosak az elektromos kisülésre is.

Ez vizsgálja, az betartja

A BKV Zrt. információink szerint az első hírek megjelenése után, pénteken válságértekezletet tartott, hétfőn a ruhák átvételének leállításáról döntött a döntött a cég munkáltatói és munkavállalói oldalát is tömörítő munkaruha állandó bizottság, eközben

a közlekedési vállalatnál belső vizsgálat is indult.

A BKV az Origo kérdésére azt is közölte, ha a belső vizsgálat is bizonyítja, hogy a formaruhák nem felelnek meg a szerződésben előírtaknak, akkor a cég "élni fog minden olyan szankcióval, melyre a megkötött szerződés lehetőséget ad".

Erre azonban a Kézmű Kft. szerint nem lesz szükség, mivel tudatták:

Közölték azt is, hogy a formaruha-kiszolgálással a BKV dolgozók több mint 90 százaléka elégedett, így "alapvetően hangulatkeltésről van szó".

Az olasz rendőröknek is jó

A Kézmű Kft. emlékeztetett, hogy termékeik "komoly referenciával rendelkező, neves gyártók alapanyagaiból készülnek". Állításuk szerint

a BKV kért 30-40 fokon mosható ruhákat,

noha az ilyen termékeknél amúgy "a vegytisztítás és a kézi mosás a szokványos".

Azt is írták, hogy a nadrág szövetéhez az elérhető legmagasabb minőségű Lycra T400-s DuPont szabadalom alapján készült elasztán alapanyagot használják, ami "formatartást és magas komfortérzetet" eredményez.

A Kézmű Kft. tételesen reagált a szakszervezetek által kért fenti szakértői véleményre Forrás: Origo

Mivel ez kétkomponensű polimer, a szakértő által alkalmazott hagyományos laboratóriumi vizsgálattal nem határozható meg az elasztántartalom - reagáltak a szakszervezet által rendelt vizsgálat megállapítására, miszerint "a nadrág alapanyagában egyáltalán nem tapasztalható" elasztán.

A Kézmű Kft. reagált az ÉMI-TÜV vizsgálat azon megállapítására is, miszerint a nadrág alapanyaga "nem engedi a bőrt szellőzni". A gyártó szerint "ebből az alapanyagból készül többek között az olasz rendőrség ruházata is, akik mediterrán éghajlaton is gond nélkül használják a ruhákat".

A MÁV-nál nem volt panasz

Az Origo megkereste a MÁV Zrt.-t is, miután

az állami vasúttársaság nemrég zárult tenderén ugyancsak a Kézmű Kft. nyert

jogot a vasutasok egyenruháinak szállítására. A MÁV-tenderen a Kézmű egyébként konzorciumban nyert a a Pro-Team Rehabilitációs Nonprofit Kft.-vel. Utóbbi önállóan indult a BKV tenderén, de veszített a Kézművel szemben.

A MÁV kérdésünkre azt közölte, hogy eddig az új ruhákra

minőségi kifogás nem érkezett, néhány méretprobléma is csak súlyváltozás miatt jelentkezett".

A vállalat külön könnyűipari mérnököt alkalmaz a ruhák ellenőrzésére, és eddig minden termék megfelel a műszaki előírásoknak.

1980, 2009, 2012, majd 2015

Az utóbbi évtizedben a mostani a harmadik ruhacsere a közösségi közlekedésben dolgozóknál, előtte viszont utoljára a nyolcvanas évek elején történt arculatváltás a formaruháknál. A 2009-es újításkor a 7700 dolgozó részére a Makány Márta által tervezett ruhákat az EMEF (Első Magyar Egyen- és Formaruha Divatáru Gyártó Kereskedelmi Holding) Zrt. gyártotta le.

A BKV munkatársai a Makány Márta által tervezett új munkaruhákban, a 2009-es újításkor Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A ma már felszámolás alatt álló, a jelenlegi Mazsihisz-elnök, Heisler András résztulajdonában álló EMEF Zrt. a dolgozói panaszok nyomán akkor elismerte, hogy hibázott a gyártásnál, és

vállalta, hogy a nem megfelelő minőségű ruhákat újra legyártják.

Kiderült, hogy

Három évvel később, 2012-ben már csak a BKV-tól az újonnan létrehozott Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-hez kerülő, illetve ott dolgozó alkalmazottak kaptak új ruhát: a jegyellenőrök, pénztárosok, forgalomirányításban dolgozók. A BKK-sok új ruháját a "Gombold újra! Divat a magyar" pályázat fiatal iparművész különdíjasa tervezte.