Rogán: A Telekom megsértette az alaptörvényt

Rogán Antal miniszterjelölti meghallgatása
Rogán Antal
Vágólapra másolva!
A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint a Magyar Telekom megsértette a magyar alkotmányt, amikor figyelmen kívül hagyta, hogy Magyarországon szólás- és véleménynyilvánítási szabadság van, és felbontotta a szponzori szerződését Kovács Ákossal. Rogán Antal azt mondta: a kormány egy szimbolikus válaszlépéssel jelezte, hogy nem lehet bármit megtenni.
Vágólapra másolva!

Nyíltan megsértette a magyar alkotmányban szereplő, a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságáról szóló részt a Magyar Telekom, amikor felbontotta a támogatói szerződését Kovács Ákossal az énekes nőkről tett kijelentése miatt – mondta a TV2 Mokka című műsorában Rogán Antal.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szimbolikus lépésnek nevezte, hogy a kormány arra utasította a minisztériumokat és háttérintézményeiket, hogy bontsák fel mobilinternet-előfizetési szerződéseiket a telekommunikációs céggel.

– mondta a miniszter.

Rogán Antal Forrás: MTI/Kovács Tamás

Rogán szerint a Telekom ettől a lépéstől nem fog sokkal kevesebbet keresni, de világossá válik számára, hogy nem tud bármit megcsinálni.

Olyan nincs, hogy valakibe belerúgjon egy cég, mert ahhoz van kedve

– érvelt a politikus.

Szerdán este eldöntötték

Rogán Antal a kormányzati döntés hátteréről azt mondta: a szerdai kormányülésen döntöttek a Telekom-szerződések részleges felmondásáról, a miniszterelnök nevében pedig

ő kérte be a tárcák szerződéseit,

majd döntöttek a legegyszerűbben, leggyorsabban és legolcsóbban felmondható szerződések felbontásáról.

Szimbolikus jelentősége van a döntésnek,

amitől reméli, hogy a Telekom is belátja, hogy be kell tartani az alaptörvényt.

Médiahisztéria

Magyarországon a magyar sajtó egy része médiahisztériát folytat, különösen a Fidesz-kongresszus és Kövér László szavai óta – fogalmazott Rogán Antal, aki emlékeztetett: az alkotmány kimondja, hogy a nőket tisztelni kell, és még pozitívan is lehet őket diszkriminálni.

Ez a hozzáállás hiányzott a korábbi alkotmányból.

A kormányzat pedig mindent megtesz, hogy a segítse a nők munkavállalását, hogy a család mellett is könnyen tudjanak dolgozni – mondta.

A téma lezárva

Arra a kérdésre, hogy ha a Telekom meggondolná magát, és újrakötné a szponzori szerződését Kovács Ákossal, a kormány is elállna-e a mobilinternet-szerződések felmondásától, Rogán Antal azt mondta: az az énekes és a Telekom dolga, a kormány a saját részéről lezártnak tekinti a kérdést.

Orbán–Tarlós-találkozó

A hétfőre tervezett Orbán–Tarlós-találkozóról azt mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, hogy az alkalmas lehet a főváros és a kormány kapcsolatának áttekintésére. A kormányzat eddig is sokat tett a főváros érdekében, például 270 milliárd forint értékben átvállalta Budapest adósságait, 150 milliárd forint értékben pedig a BKV-ét. Tömegével vásárolnak új villamosokat, buszokat, Tarlós István kérésére pedig átcsoportosították a főváros bevételeinek egy részét a tömegközlekedés fenntartására, ami Rogán szerint Budapest legfontosabb feladata.

Az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.