Orbán drukkertársa zárat le egy utcát Budapesten

Orbán Viktor; Garancsi István Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a d
Debrecen, 2015. július 30. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Nem lehet majd közlekedni december második hetétől Budapest belvárosában, a Petőfi Sándor utca elején. A lezárásra az Orbán Viktorhoz közel álló Garancsi István érdekeltségébe tartozó cég egyik építkezése miatt van szükség. Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság alapító elnöke online aláírásgyűjtéssel tiltakozik az útlezárás ellen. 
Vágólapra másolva!

Nem az önkormányzat, hanem egy magáncég záratja le Budapest belvárosában a Petőfi Sándor utca elejét hamarosan - szúrta ki a 444.hu. Az önkormányzat honlapján legalábbis az olvasható, hogy a Párisi udvar felújítását végző Market Építő Zrt. utasítására nem közlekedhetnek majd a fővárosiak a lezárt szakaszon 2015 decemberének második hetétől 2017 májusáig. A Párisi udvar műemlék, de az épületben "kiemelkedő minőségű szálloda" is lesz majd a közlemény szerint.

A lezárás miatt a 15-ös és a 115-ös busz útvonalát is módosítani kell majd.

A Market Építő Zrt. Garancsi István érdekeltségébe tartozik. Garancsi István a Videoton FC futballcsapat elnöke. Róla és Orbán Viktor miniszterelnökről több közös fotó is készült már,

jó kapcsolatukat nem is titkolják.

A "Belváros főutcájának" nevezett Petőfi Sándor utca egyik szakaszának lezárása viszont nem mindenkinek tetszik. Kőszeg Ferenc volt SZDSZ-es politikus, a Magyar Helsinki Bizottság alapító elnöke internetes aláírásgyűjtést is kezdeményezett, hogy Tarlós István főpolgármester ne engedélyezze az útlezárást.

- írja a petícióban Kőszeg Ferenc.

A Garancsi Istvánhoz közel álló cégek az utóbbi egy évben sok állami pénzt és lehetőséget nyertek el. A Market Építő Zrt. nyerte például a 2017-es vizes vb-re tervezett uszodakomplexum létesítésére kiírt közbeszerzést.

Nyáron hirdették ki a "lex Garancsinak" nevezett törvényt is,

ami a köztéri plakátolás szabályait alakította át. 2010 decemberében jelent meg egy olyan törvény, hogy "tilos elhelyezni" reklámtáblát többek között villany- és telefonoszlopokon, mert azok a közlekedés biztonságát veszélyeztetik.

Garancsi István és Orbán Viktor Forrás: MTI/Beliczay László

Ez a jogszabály ellehetetlenítette az ESMA nevű reklámcéget, amely a 90-es években szerzett kizárólagos bérleti jogot a villanyoszlop-hirdetésekre.

Idén áprilisban aztán Bleuer váratlanul bejelentette, hogy az ESMA menedzsmentje részére értékesíti a társaságot. A vevő az április közepén alapított Gar-Dam Zrt. volt, amelynek vezetője Gátai Péter. Bleuer azt is közölte, hogy a beruházás nagysága miatt egy pénzügyi befektetőre is szükség volt, aki Garancsi István lett.

Néhány héttel a tulajdonosváltás után nyújtották be a lex Garancsiként elhíresült jogszabály-módosítást, amit nyáron hirdettek ki, és ami lehetővé tette, hogy újra lehessen hirdetni a villany- és telefonpóznákon.

Mint az az Origo portréjából kiderül, Garancsi Istvánt

már 2011-ben Orbán Viktor közeli barátjaként tartották számon.

Ő volt a kormányfő „fociügyi megbízottja" - pedig akkor még csak a természetjáró és kerékpáros turizmus és úthálózat fejlesztésével bízták meg miniszterelnöki biztosként.