Nyomoznak a magyar Anonymous ellen

Anonymous
Vágólapra másolva!
Közveszéllyel fenyegetés gyanújával nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda annak az e-mailnek a feladói ellen, amelyben az Anonymous nemzetközi hackerszervezet ismert álarcát viselő férfi hadat üzent a Fidesznek és Magyarország kormányának.
Vágólapra másolva!

A nyomozás érdekeire hivatkozva sem az állami informatikai rendszert felügyelő Nemzeti Kibervédelmi Intézet, sem a rendőrség nem árult el részleteket a kormányt és a Fideszt fenyegető videó feladójáról, és hogy valóban kapcsolatba hozható-e az Anonymousszal – írta a Népszabadság.

Minden órában támadás?

A lap emlékeztetett: a Daily News Hungary portálhoz december 15-én futott be az az e-mail, benne az Anonymous hadüzenetét tartalmazó videómelléklettel. Abban az állt, hogy Orbán Viktor - szerintük - trükközve nyerte meg a legutóbbi választást, és a diktatúra felé kormányozza az országot.

Az Origo által utólag feliratozott videón kritizálták továbbá a kormány sajtószabadsággal kapcsolatos gyakorlatát és menekültpolitikáját is. Azt üzenték Orbán Viktornak címezve: "Soha nem találsz meg minket, de mi nem tévesztünk téged szem elől.

Jobban teszed, ha nem okozol csalódást. Mi nem bocsátunk meg és nem felejtünk."

Komolyan veszik a dolgot

A Magyar Időknek hétfőn Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta: minden terrorfenyegetést komolyan kell venni, még az Anonymous csoport állítólagos videóját is. Az államtitkár azt mondta a lapnak, bár a videó nem a hackercsoport hivatalos oldalán jelent meg, nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Hozzátette:

ha bebizonyosodik, hogy komoly a csoport szándéka, a kormány meghozza a szükséges óvintézkedéseket.

A Népszabadságnak nyilatkozó Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője ugyanakkor azt mondta, fenntartásokkal kezeli a videót. Azt is mondta, már tudják, honnan küldték a Daily Newsnak a levelet, ám erről a nyomozás érdekében nem beszélhet.