Nyolc név a BM szerint széles körű adatkérés

Pintér Sándor migráns migránsok menekültek röszke
Röszke, 2015. szeptember 20. Pintér Sándor belügyminiszter a Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón az M5-ös autópályán, a Röszke-Horgos magyar-szerb határátkelőhelynél fölállított kerítés előtt 2015. szeptember 20-án. Öt nap után újra megnyílt az átkelőhely, amelyet a két miniszter nyitott meg. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Újabb indokkal magyarázza a Belügyminisztérium, miért nem adják ki az államtitkokhoz hozzáférő századvégesek nevét. Az Origo a korábbi hivatkozások ellentmondásait firtató kérdésére a tárca egy újabb indokkal is szolgált: szerintük nyolc név ellenőrzése már túlságosan széles körű adatkérés.
Vágólapra másolva!

Nem sértett személyiségi jogokat, jogszabályt a belügyminiszter - reagált az Origo kérdésére a Belügyminisztérium. Arra voltunk kíváncsiak, nincs-e ellentmondás abban, hogy Pintér Sándor korábban még kiadta olyan századvégesek nevét, akik hozzáférhetnek államtitokhoz, később már nem.

Egyszer így, másszor úgy

Mint arról az Origo beszámolt, december elején nehéz helyzetbe hozta magát Pintér Sándor, amikor

másodszor is megtagadta a 21 századvéges munkatárs nevének kiadását,

akik akár államtitkokba is betekinthetnek. Néhány héttel korábban a liberálisok közérdekű adatkérését utasította el a Belügyminisztérium, legutóbb pedig Fodor Gábor pártelnök írásbeli kérdésére tagadta meg a válaszadást a belügyminiszter.

Pintér Sándor belügyminiszter nem adja ki a századvéges titoktudók nevét Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, hogy ki az a 21 munkatárs a Századvég Politikai Iskola Alapítványnál, aki rendelkezik az akár államtitkok megismerésére is jogosító nemzetbiztonsági tanúsítvánnyal. Fodor alapos volt, mert nemcsak általánosságban kérdezett rá a 21 emberre, hanem konkrétan is megnevezett nyolc századvéges vezetőt.

A liberálisok elnöke konkrét nevekre kérdezett rá: először még kapott választ, később már nem Fotó: Polyák Attila - Origo

Fodor emlékeztette a belügyminisztert, hogy amikor november közepén egy másik írásbeli megkeresésében

rákérdezett a Habony Árpád kormánytanácsadóval Londonban közös céget alapított kampányguru Arthur Finkelsteinre és G. Fodor Gáborra,

akkor Pintér válaszolt, és közölte: előbbinek nincs, utóbbinak van jogosítványa arra, hogy hozzáférjen titkos információkhoz.

Széles körű adatkérés

A fenti ellentmondás tisztázására az Origo a Belügyminisztériumhoz fordult, mivel a liberálisok a miniszteri válaszból azt a következtetést vonták le, hogy Pintér Sándor saját magáról állítja, hogy személyiségi jogokat sértett.

Ha egyetért Pintér Sándor saját magával, úgy ő maga sértett személyiségi jogokat,

ha pedig nem ért egyet saját magával, akkor ki kellett volna adnia a 21 századvéges nevét - állította az ellenzéki párt.

G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója hozzáférhet minősített információkhoz Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A tárca Origónak küldött válasza szerint nem sértett személyiségi jogokat, jogszabályt a belügyminiszter. A minisztérium ráadásul egy újabb indokra hivatkozott a nevek kiadásának megtagadásakor. Azt írták, hogy a liberálisok kérdése "olyan

amelynek kiadása - a válaszban foglaltakon túl - a Belügyminisztérium álláspontja szerint nem felelt meg a célhoz kötött adatkezelés elvének."

Huszonegy századvéges ember ismerhet meg akár államtitkokat is Forrás: Origo

Ami a Belügyminisztérium szerint széles körű adatigénylés, az valójában a liberálisok elnöke írásbeli kérdése alapján nyolc darab konkrét személyre vonatkozó ugyanazon kérdés: a felsorolt századvéges vezetők rendelkeznek-e az államtitkok megismeréséhez szükséges minősítéssel.