Budapest-párttá válik a Fidesz

Budapest kilátás a Szépművészeti múzeum tetejéről
Budapesti panoráma
Budapesti látkép
Vágólapra másolva!
Budapesten született politikusok lesznek többségben a Fidesz új elnökségében a hétvégi kongresszus után. A pártban a főváros azóta bír kiemelt jelentőséggel, hogy két parlamenti választás Budapesten ment el. Egy felmérés azt mutatja, a Fidesz egyébként népszerűbb a fővárosban, mint vidéken.
Vágólapra másolva!

Alelnökeinek háromnegyedét lecseréli a Fidesz a vasárnapi XXVI. tisztújító kongresszusán, de mindez nem jelenti azt, hogy éles verseny lesz a posztokért. Mint arról az Origo elsőként beszámolt, a kormánypárt az elmúlt évek szokásaival ellentétben nem a Millenárison, hanem a Budapesti Nemzetközi Vásár területén tartja a rendezvényét. Az év várhatóan utolsó jelentős belpolitikai eseményén

nagy meglepetésekre nem kell számítani,

a menekültügy uralja majd a felszólalásokat.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője és Kubatov Gábor leendő Fidesz-alelnök Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Helyezkedés

A kongresszus előtt viszonylag nagy helyezkedés volt az alelnöki posztokért. Ennek oka az volt, hogy Kósa Lajos, Pokorni Zoltán és Lázár János esetében eldőlt, hogy ők nem lesznek tagjai az új testületnek. A nyári hónapokban még úgy tűnt, hogy

Rogán Antal és Kocsis Máté mindenképpen a befutók között lesznek.

Később Rogánt miniszterré nevezték ki, így az ő neve lekerült a listáról, míg Kocsis nem kívánt részt venni országos ügyekben.

Ősz végére eldőlt, hogy Gulyás Gergely, Kubatov Gábor és Németh Szilárd kerülhet a régi alelnökök helyére. Gulyásról már régóta beszélték, jó esélye van arra, hogy a kormánypárt legfelső vezetésébe bekerüljön. A sok távozó miatt most könnyedén nyílt meg előtte az út.

Gulyás Gergely és Németh Szilárd most bizonyíthat Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Kubatov Gábor és Németh Szilárd eddig a párt második vonalában volt. Mindketten

inkább a szervezési eredményeikkel tűntek ki.

Kubatov a párt mozgósítási kampányaiban játszott fontos szerepet, míg Németh egyik érdeme, hogy stabilan baloldali Csepelből mostanra egy gyengén jobbos körzetet csinált.

Nagy lehetőség

A következő két évben bizonyíthat a párt másodvonala. Ilyen lehetőségük egyébként vélhetően nem lesz több, ezért meglehetősen iparkodniuk kell majd. A párt a legközelebbi tisztújító kongresszusát 2017 végén, a következő országgyűlési választás előtti hajrában tartja majd. Abban az esetben, ha sikertelen lesz az új testület működése, akkor viszonylag könnyű lesz őket újra a második sorba visszaküldeni, ráadásul bűnbaknak is kiválóak lesznek.

Erősödő Budapest-vonal

Bár a Fidesz szavazóinak a nagyobb része a fővároson kívül található, ennek ellenére a következő négy alelnök közül egyedül Pelczné Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő lesz az egyetlen, aki nem Budapesten született. Ez azért is komoly változás, mivel a 2011–13 között regnáló Pelczné-Kósa-Pokorni-Varga kvartettből csupán a XII. kerületi polgármester volt az, aki nem vidéken született.

Pelczné Gáll Ildikó marad az egyetlen vidéki születésű Fidesz-alelnök Forrás: Origo

A Fidesz mind a 2002-es, mind a 2006-os választási

vereségét nagyrészt a nagyon gyenge budapesti eredményének köszönhette.

A párt 2010-ben a 32 fővárosi egyéni kerületből 30-at megnyert. 2014-ben, parlamenti létszámának csökkenése után pedig 18-ből már csak 10-et sikerült elhódítania. A baloldal egyébként több körzetben csak pár tucat szavazattal kapott kevesebbet a Fidesznél. Érthető hát, hogy a Fideszen belül megerősítik a budapesti vonalat, mivel egy nagyon gyenge 2018-as eredménynek országosan is negatív hatása lehet a kormánypártokra.

A Fidesz egyre inkább Budapest-párttá válik Forrás: MTI/Róka László

Kihátrál a vidéki bázis?

A budapesti vonal megerősödését egyébként a számok is alátámaszthatják. 2015 őszén a Fidesz magasabb támogatottsággal bírt Budapesten, mint két évvel ezelőtt – állapította meg a Republikon Intézet. Két éve 24, míg most 28 százalékon álltak a kormánypártok a fővárosban. Ezzel egy időben az MSZP-Együtt-DK támogatottsága 32 százalékról 29 százalékra esett. A felmérésből az is kiderült, hogy míg országosan gyengült a Fidesz, addig éppen a fővárosban megerősítette a pozícióját.

Érdekesség, hogy a fővárosban

a Fidesz a legelutasítottabb párt 35 százalékkal.

A DK esetében 18 százalékos a fővárosi elutasítottság, míg az MSZP-nél a válaszadóknak csupán 15 százaléka mondta azt, hogy semmi esetre sem szavazna rájuk.