Ellenőrzik a túlórázó rendőrök fizetését

menekültek röszke határzár
Vágólapra másolva!
Szabálytalanságokat találtak a szúrópróbaszerű ellenőrzéseken, ezért átvizsgálják az összes túlszolgálatot ellátó rendőr fizetését. A vizsgálatok után döntik el, hogy kell-e valakinek pénzt visszafizetnie. A menekültválság miatt a déli határra vezényelt rendőrök egy része állítólag már kapott felszólító levelet.
Vágólapra másolva!

"Minden rendőr megkapja a jogos járandóságát, annyit és csak annyit." Ezt mondta az országos rendőrfőkapitány helyettese hétfőn Szegeden. Azt is mondta, hogy a déli határon szolgálatot teljesítő rendőrök is

megkapják azt a pénzt, ami jár nekik.

A Magyar Nemzet múlt hét végén arról írt, hogy vannak olyan rendőrök, akik munkáltatójuk szerint több fizetést kaptak annál, mint amire jogosultak voltak. Karácsony előtt több tucat rendőr kapott kézhez egy levelet, amiben felszólítják őket a túlóradíj visszafizetésére. „A pihenőben töltött időszak készenlétnek minősül” - ezt írták a rendőröknek a lap információi szerint.

Rendőrök Röszkén, nyár végén Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrség azt állította a lapnak, hogy csak „téves jogszabály-értelmezés” miatt fizettek korábban túlórapénzt. A rendőrök igazából készenlétben voltak - közölték. A készenléti szolgálatért csupán bruttó 90 forintos órabér járna, míg a túlszolgálatért normál munkadíjat,

óránként bruttó 2-3 ezer forintot kell fizetni.

Balogh János vezérőrnagy újságíróknak Szegeden azt mondta, az országos rendőrfőkapitány szúrópróbaszerű vizsgálatot rendelt el a tömeges migráció miatt túlmunkát végző rendőrök fizetései miatt. Mivel több szabálytalanságot is találtak, tételesen ellenőrzik az összes túlszolgálatot ellátó rendőr illetményét - mondta.

A vizsgálatok után döntenek majd arról, hogy az esetlegesen jogalap nélkül felvett pénzeket vissza kell-e fizetni.

Rendőrök engedik be a menekülteket a horvát-magyar határon, Zákánynál ősszel Fotó: Polyák Attila - Origo

Szima Judit, a Tettrekész rendőrségi szakszervezet főtitkára viszont azt mondta korábban a Magyar Nemzetnek, hogy körülbelül negyven rendőr már kapott kapott felszólító levelet.

Nekik 200–260 ezer forint közötti összeget kellene visszafizetniük,

még decemberben. Szima Judit szerint törvénytelen és tisztességtelen az elvégzett túlórákért kifizetett pénzt visszavenni. A szakszervezeti vezető azt is elmondta, hogy minden kollégájuk érdekében el fognak járni, akitől erre meghatalmazást kapnak. Céljuk, hogy bíróság elé vigyék az ügyeket - mondta a lapnak.

Felmerülhet a hanyag kezelés gyanúja a déli határnál szolgált rendőrök túlórapénzének téves kifizetésénél, ezért egy állampolgári bejelentés az ügyészségtől kéri az ügy kivizsgálását.