Az ünnepek alatt is támadhat rotavírus

A rotavírus a heveny hányás és hasmenés leggyakoribb oka, kiszáradással is járhat.
Vágólapra másolva!
A téli ünnepek közeledtével egyre több család utazik rokonlátogatóba, vagy tölti a karácsonyi időszakot szállodákban. Az utazások során szokottnál többet használjuk a közösségi pelenkázókat, mosdókat és a tömegközlekedési eszközöket is és az szállodák játékai, sporteszközei, közösségi terei is a rotavírus forrásaivá válhatnak. Megoldást jelenthet a védőoltás.
Vágólapra másolva!

A rotavírus elleni védőoltás

az Európai Unió 8 országban és Norvégiában kötelező,

de a vakcina nemzeti oltási programba történő felvételét jelenleg is több ország vizsgálja. Ehhez képest Ujhelyi Enikő, az Egyesített Szent István Szent László Kórház, Gyermekintenzív Osztályának osztályvezető főorvosa szerint Budapesten 20% körüli az átoltottság, egyes területeken pedig alig éri el a 3-4%-ot.

A rotavírus a heveny hányás és hasmenés leggyakoribb oka, kiszáradással is járhat. Forrás: Thinkstock

Idén az átlagnál is több a fertőzött

Miközben a rotavírus nagyon veszélyes, apró kórokozó, amely a csecsemőknél és a kisgyermekeknél előforduló heveny hányás és hasmenés egyik leggyakoribb oka. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai alapján november közepéig több mint 7000 rotavírus fertőzést regisztráltak Magyarországon, ami

az elmúlt négy év legmagasabb jelentett esetszáma,

és jelentősen meghaladja az évi 4-5000-es átlagot. A téli rotaszezon közeledtével a szakemberek a megelőzést javasolják, hiszen évente több mint 2000 kisgyerek kerül kórházba, ami a lelki terheken felül súlyos kiadásokkal jár a családok számára.

90 százalékos a visszaesés

“A védőoltás megjelenése előtt közel

félmillió gyerek veszítette életét

a rotavírus fertőzés súlyos szövődményei miatt világszerte" - sorolta Ujhelyi Enikő a vakcina használatának előnyeit. Az oltást bevezető országokban - függetlenül a közegészségügy fejlettségétől - azt tapasztalták, hogy rövid időn belül drámaian, akár 90%-kal is visszaesett a kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma.