Szabadlábon maradnak a TEK bombagyárosai

sajtótájékoztató lőszer
Budapest, 2015. november 27. Nem a sajtótájékoztatón említett akciók során lefoglalt, de azokhoz hasonló, szemléltető céllal bemutatott robbanószerek a Terrorelhárítási Központ közelmúltbeli terrorellenes akciósorozatáról tartott sajtótájékoztatón a Készenléti Rendőrség fővárosi központjában 2015. november 27-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Továbbra is szabadlábon marad a Terrorelhárítási Központ által robbanóanyagok miatt elfogott csoport mindegyik tagja, miután a Fővárosi Törvényszék másodfokon helybenhagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság végzését, amelyben elutasították az egyik gyanúsított előzetes letartóztatására irányuló ügyészi indítványt - közölte a törvényszék.
Vágólapra másolva!

A TEK november 24-én közölte, hogy sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező csoport tagjait fogta el néhány nappal korábban. A XI. és XXII. kerületi ügyészség a négy gyanúsított közül egynél tartotta indokoltnak az előzetes letartóztatás elrendelését bizonyítékok eltüntetésének és bűnismétlésnek a veszélye miatt, ám ezt a bíróság nem tartotta megalapozottnak. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, valamint benyújtott egy - az elsőfokú határozat meghozatala után, november 26-án kelt - előzetes vegyész szakértői véleményt is.

Hasonló eszközöket foglaltak le Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem vizsgálhatták érdemben

A Fővárosi Törvényszék mint másodfokú bíróság november 30-án helybenhagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság november 25-én hozott végzését. Az indoklás szerint a törvényszéknek az elsőfokú bíróság határozatát kellett felülbírálnia, azaz azt kellett megvizsgálnia, hogy a kerületi bíróság döntése megfelelt-e az ügyész által akkor elé tárt bizonyítékoknak és egyéb körülményeknek.
Jelezték, nem vizsgálhatták érdemben az ügyész által benyújtott és a fellebbezéséhez csatolt előzetes szakvéleményt, mert

annak keltezése az elsőfokú bíróság döntését követő időpontra esett.

Megjegyezték ugyanakkor, az ügyésznek lehetősége van arra, hogy a nyomozás során újabb indítványt tegyen kényszerintézkedés elrendelésére.

Folytatódik a nyomozás

A négy gyanúsítottal szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást "robbanóanyag felhasználására szolgáló készülék engedély nélküli tartásával elkövetett robbanóanyaggal visszaélés" és lőszerrel visszaélés bűntette miatt.

Nincs jel

A Fővárosi Törvényszék az MTI-hez november 25-én eljuttatott közleményében azt írta: a Budai Központi Kerületi Bíróság indokolása szerint nincs semmi arra utaló jel, hogy a második világháború iránt hobbiszinten érdeklődő gyanúsított bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel vagy a tudását és vegyi anyagait a közrend, illetve emberek élete ellen kívánta volna fordítani.