Újabb 15 napig vizsgálják Novák Előd ügyét

Biszku Béla per másodfok ítélet, Novák Előd
Vágólapra másolva!
A Központi Nyomozó Főügyészség 15 nappal meghosszabbította Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselő ügyének vizsgálatát, így legkésőbb november 27-én derül ki, hogy kezdeményeznek-e ellene eljárást a szovjet emlékmű megrongálása miatt.
Vágólapra másolva!

Novák Előd két társával október 25-én próbálta meg leszedni a szovjet emlékművön lévő címert, azonban a rendőrök ezt megakadályozták. A jobbikos képviselő tettét azzal magyarázta az Origónak, hogy már minden lehetséges fórumon kérte a szovjet címer eltávolítását, ez azonban nem járt sikerrel. Mint mondta, tudja, hogy az eset nem segít majd a Jobbiknak, de „segít majd abban a küzdelemben, amelyet a címer eltávolítása érdekében folytat".

Sokan nem örültek a Jobbikban Novák Előd akciójának Fotó: Bielik István - Origo

Az ügyet a fideszes Tényi István bejelentése után kezdte el vizsgálni a Központi Nyomozó Főügyészség garázdaság vétség gyanúja miatt, ismeretlen elkövető ellen. Az ügyészség feljelentéskiegészítést tett az ügyben és kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt vizsgálódnak. Szakértők bevonásával azt kutatják, hogy mekkora kár keletkezett az emlékműben, valamint hogy sérültek-e kulturális javak. Legkésőbb november 27-ig kell dönteniük,

az előző 15 napos határidőt ugyanis újabb 15 nappal meghosszabbították

– tájékoztatta az Origót Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Novák Előd az Origónak azt mondta, amennyiben szabálysértési ügyben indul ellene eljárás, önként lemond a mentelmi jogáról, ha pedig bűncselekmény kategóriába sorolják az esetet, kezdeményezi majd az Országgyűlés előtt mentelmi jogának felfüggesztését.

Nem örültek a Jobbikban

Novák Előd szerint nem lehet mindig a népszerűséget szem előtt tartani, fontos, hogy a politikájukban az elvek is megjelenjenek. „Ha a közvélemény-kutatásokhoz igazítanánk a Jobbik politikáját, akkor

– fogalmazott. Novák Előd azt mondta, a párt alapszabályában rögztették az antikommunista nézeteket, ehhez pedig ragaszkodnak.

A módszert bírálták

A pártban mindenesetre sokan csóválták a fejüket, amikor az eset után azt látták a híradókban, hogy a rendőrök a földre viszik képviselőtársukat. Az ügy téma volt Jobbik októberi elnökségi ülésén is, ahol az Origo információi szerint ugyan a célban egyetértettek Novák Előddel, de a módszert sokan – köztük Vona Gábor pártelnök is – kritizálták.

A politikus ennek ellenére nem kapott semmilyen büntetést pártjától.

Volt azonban olyan képviselő is, aki kiállt Novák Előd mellett. Szávay István, a Jobbik alelnöke szerint nem párttársa tette volt elfogadhatatlan, hanem az, hogy 25 évvel a rendszerváltás után még mindig ott lehet Budapest középén a szovjet emlékmű.