Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Azt hittük, csak petárdáznak

Fekete péntek, mészárlás Párizsban
Fotó galéria
Vágólapra másolva!
Petárdázásnak hitték a robbanásokat a francia-német meccsre látogatók, sokaknak SMS-ben jött hír a pénteki terrortámadásról. Párizs most kihalt, mint egy háborús övezet, mindenütt csak katonákat látni - mondta az Origónak egy szemtanú.
Vágólapra másolva!

A Stade de France stadionban nézte a francia-német válogatott mérkőzését Kevin Domas, amikor a közeli koncertteremben elkezdődött a mészárlás.

Csak a szokásos

"Hallottuk a robbantásokat, de

"Nem is törődtem vele, egészen a második félidőig, amikor a testvérem írt, hogy terrortámadás történt a Bataclannál" - idézte fel a történteket Domas.

Az utcán kitört a pánik

Hozzátette, a stadiont viszonylag rendezetten hagyták el a nézők. Az igazi pánik az utcán tört ki, amikor

meglátták a közelben felrobbantott gyorséttermet és a mészárlás nyomait.

Sokan már a stadionból is futva távoztak Forrás: MTI/AP/Christophe Ena

"A rendőrök üvöltöztek, mindenki a lehető leggyorsabban el akart tűnni a helyszínről, sokan megrohamozták a Saint Denis pályaudvar elővárosi vonatait" - mondta a férfi.

Háborús övezet

Leírása szerint Párizs szombat délben is úgy nézett ki, mint egy háborús övezet: a boltokat, kávézókat bezárták, a néptelen utcákon csak katonákat és rendőröket látni.

Rohamrendőrök veszik körül a Bataclan koncertterem épületét, a péntek esti mészárlás helyszínét Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A megrettent párizsiakat ráadásul egy olyan rémhír is sokkolta, hogy egy külkerületben újrakezdődött a lövöldözés. Később kiderült, hogy

csak egy esküvői ünnepségen lőttek ki tűzijátékot.

Te is lehetsz célpont

Kevin félelmet, de főként letaglózó szomorúságot érzett az események után - mint mondta, az ilyen radikális erőket minél gyorsabban fel kell számolni, mielőtt még nagyobb feszültséget keltenek.

Közel 130 ember halt meg a párizsi fekete péntek merényletsorozatában Forrás: AFP

"A Charlie Hebdo elleni támadás is rettenetes volt, de ott láttad az okot és az okozatot, hogy miért tették. Itt viszont válogatás nélkül öltek meg mindenkit, ami azt üzeni,

- magyarázta a férfi.

Szerinte a támadásoknak ugyanúgy áldozatai a társadalom békés muszlim tagjai, az agresszív fanatikus kisebbség kegyetlensége őket is megbélyegzi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről