Veszett denevért találtak Budapesten

Dr. Life, Halott denevérek potyogtak az égből
Vágólapra másolva!
Egy, a korábban a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállított és ott elpusztult denevérben mutatták ki a szakembrek a veszettséget. A hivatal figyelmeztet: senki nem nyúljon puszta kézzel elhullott denevérhez.  
Vágólapra másolva!

Denevérben mutatta ki a veszettség vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Budapesten. Az állategészségügyi hatóság felhívta a figyelmet, hogy ha valaki - akár legyengült, akár elhullott - denevért talál, puszta kézzel ne fogja meg, hanem kérje szakember segítségét.

Kimutatták az elpusztult denevérben a veszettség vírusát Forrás: © Joel Peters 2009/Joel Peters

A hivatal közölte: szeptember elején szállítottak be egy legyengült denevért a Fővárosi Állat- és Növénykert mentőközpontjába, ahol az október elején elpusztult.

A tetemet az állatkert munkatársai veszettség gyanújával küldték el a Nébih laboratóriumába,

a betegséget a vizsgálatok is igazolták.

Tízévente egy haláleset

A denevért az állatkert teljesen elszigetelt egységében tartották, a látogatók nem érintkezhettek vele.

Az elmúlt 40 évben egyébként négy olyan eset ismert, amikor denevér veszettségvírus emberben okozott halálos fertőződést:

az áldozatok közül kettő denevérkutató volt.

A szervezet azt tanácsolja, hogy ha véletlenül berepül a szobába egy denevér, ne fogjuk meg, hanem kapcsoljuk le a villanyt és hagyjuk nyitva az ablakot, általában az állat néhány kört repül tájékozódás céljából és magától kitalál.