Újabb feljelentés a TV2-botrányban

TV2 Andy Vajna dirk gerkens MBC
Vágólapra másolva!
Feljelentést tesz Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a TV2-botrány miatt, mert szerinte tisztázni kell az átláthatatlan pénzmozgásokat. Az ügy egyre bonyolultabbá válik, a cégbíróság ugyanis bejegyezte Fonyó Károlyék cégét, a Gazdasági Versenyhivatal pedig közölte, tőlük nem kértek engedélyt a vásárláshoz. Az Origo úgy tudja, Fonyó Károly még nem késett el, ezt utólag is megteheti.
Vágólapra másolva!

„Vajon miért adott tulajdonosi hitelt a Pro7Sat1 a TV2 megvételéhez, miközben a magyar cég súlyosan veszteséges volt? Egy ekkora nemzetközi cégnél mindenképpen szükség volt valamilyen garanciára" – mondta az Origónak Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, aki szerint a garanciát Simicska Lajos cége, a Közgép biztosíthatta.

Az ellenzéki politikus szerint

tisztázni kell, hogy milyen rejtett pénzmozgások történtek az ügyben,

ezért feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. Ugyanezt a feljelentést amúgy már két évvel ezelőtt is benyújtotta, ám akkor a hatóságok alaptalannak tartották a vádakat.

Szigetvári Viktor 2013-ban, Braun Róberttel tartott közös sajtótájékoztatóján – amelyet az Origo is felelevenített – felvázolta a TV2 akkori eladása körül kialakult helyzetet.

A politikusok sem értik az ügyet

A botrány a múlt héten csütörtökön robbant ki: Andy Vajna bejelentette, hogy megvette a TV2-t Yvonne Dederick és Simon Zsolt cégvezetőktől, két órával később azonban Fonyó Károly cége, a Megapolis Média azt közölte, hogy ők, élve opciós jogukkal, már kedden megvették a csatornát.

A rendkívül bonyolult ügyről megkérdeztük a politikusok véleményét is.

Évekig tarthat a jogi vita

Az ügy egészen 2013 decemberéig nyúlik vissza, amikor a német tulajdonos, a Pro7Sat1 eladta a TV2-t üzemeltető MTM-SBS Zrt.-t a menedzsment két tagjának, a vezérigazgató Simon Zsoltnak és Yvonne Dedercik pénzügyi igazgatónak.

A vásárláshoz 5–8 milliárd forintos tulajdonosi hitelt adhatott a német vállalat, pedig a TV2 igen veszteséges volt akkoriban.

A 444.hu szerint a két vevő: Simon cége, a CCA Vízió Kft., valamint Dederick cége, a D6D Kft. A kettőből tevődik össze a tévé vagyonát kezelő CCA-D6D Kft., amelyet december 16-án jegyeztek be. Ez alá tartoznak a tévét üzemeltető cégek, a TV-HU1 Kft. és a TV-CEE Kft.

Simicska Lajos és Andy Vajna Forrás: MTI - Origo

December közepén Simon és Dederick nyilatkozatot írtak alá a Fonyó Károly tulajdonában lévő Megapolis Média Zrt.-vel arról, hogy 500-500 ezer forintért átruházzák a D6D-ben, illetve a CCA-ban lévő üzletrészüket egy előre meg nem határozott időpontban. (Az üzletrészek 100 százalékban tartalmazzák a tagsági jogokat is.) Az Origo úgy tudja, hogy Fonyó Károlyék egymillió eurót fizethettek az opciós jogért, ezt az információt azonban – üzleti titokra hivatkozva – a tulajdonos sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Még kérhetnek GVH-engedélyt Fonyó Károlyék

Andy Vajnáék álláspontja szerint viszont ahhoz, hogy ez a tranzakció sikeres legyen, GVH-engedély kellett volna. A tisztességtelen piaci magatartásról szóló jogszabály szerint ugyanis, ha olyan vállalkozáscsoportok koncentrálódnak egy kézben, amelyek előző évi árbevétele eléri a 15 milliárd forintot, és van a csoportban két olyan cég, amely egyenként 500-500 milliós forgalmat bonyolított, akkor kérni kell a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét.

Dirk Gerkens és Andy Vajna Fotó: Polyák Attila - Origo

Miután ezek a feltételek fennállnak, a Megapolis Media Zrt.-nek be kell jelentenie a TV2 megvásárlását, és amíg a GVH nem adja áldását a tranzakcióra, addig nem élhet a tulajdonosi jogaival – állítják Andy Vajnáék. A versenyhivatal keddi közlése szerint ilyen jellegű kérelem nem érkezett hozzájuk. Az Origo információi szerint azonban

a cégcsoportnak még van ideje, hogy a GVH-hoz benyújtsa az engedélyezéshez szükséges dokumentumokat, azaz Fonyó Károlyék még nem késtek el.

Mindenesetre a feljelentéseiről ismertté vált Tényi István már lépett is és kérelmezte a versenyhivatali eljárás megindítását.

Megpróbálták kiszervezni a cégeket

2014 októberében elkezdték a cégcsoport átszervezését. A 444.hu szerint az üzemeltető cégeket a TV2 Média Csoport Kft.-be olvasztják be. Ennek a társaságnak a kizárólagos tulajdonosa a CCA-D6D Kft., amelyet 50-50 százalékban tulajdonol Simon és Dederick két említett cége. Tavaly októberben Yvonne Dederick és Simon Zsolt saját maguknak értékesítették névértéken, 250 ezer forintért a CCA és a D6D tulajdonában álló üzletrészeket, így közvetlenül váltak a CCA-D6D Kft. tulajdonosaivá. Erre magyarázat lehet, hogy így próbálják kiüresíteni a Megapolis vételi jogát.

Andy Vajna a vásárlás bejelentésekor Fotó: Polyák Attila - Origo

2014. november 7-én a CCA-D6D helyét a cégnyilvántartásban egy új vagyonkezelő cég, a TV2 Media Group Holdings Kft. vette át. Az üzemeltető cég immáron ezen vagyonkezelő alá tartozik – írja a 444.hu.

Mégis Simicskáék lehetnek beljebb?

A cégbíróság hétfőn iktatta Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly beadványát, amelyből kiderül: a milliárdos üzletember 2015. október 13-án két olyan céget szerzett meg, amelyeken keresztül jogot formált a tévé vagyonkezelő cégére, a TV2 Media Groupra – írja a Népszabadság.

Fonyóék cégbírósági kérvénye azonban feltehetően távolról sem tesz pontot az ügy végére, hosszú jogi procedúrának nézünk elébe.