Nyolcéves kisfiút hallgatnának ki egy költségvetési csalás ügyében

TÁRGY HASZNÁLATI TÁRGY levél adóbevallás
Budapest, 2014. május 20. Egy férfi személyi jövedelemadó-bevallást ad fel a budapesti 62-es postán 2014. május 20-án. Ma éjfélkor lejár a bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Nyolcéves kis­fiút hallgatna ki tanúként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy költségvetési csalás miatt indult nyomozásban.
Vágólapra másolva!

Noel azonban nem tudja, mi az a NAV, mit jelent a költségvetési csalás, és egy szót sem ért a levélből, amit az adóhatóság küldött neki.

„Tájékoztatom, hogy hatóságunk a fenti számon folytat nyomozást a Btk. 310 § (1) bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen” – így kezdi a Noelnak írt többoldalas levelet a NAV, majd később többek között arra kérik a kisiskolást, hogy „olvassa el figyelmesen a tanúkihallgatási jegyzőkönyvben szereplő tanúkihallgatási akadályokat” - számolt be az esetről a Blikk.

Forrás: MTI/Marjai János

Noel kicsit megijedt a levéltől, abban viszont reménykedik, hogy a kihallgatás tanítás idején lesz, így legalább elbliccelhet egy napot. Apukája azt mondta, hogy ő sem érti igazán az ügyet, és nem tudja, miért akar vallomást a fiától a NAV. Az esetben nyomozó pénzügyőr századost pedig hiába keresik, az ügyről csak annyit tudnak, hogy a nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik.

A NAV sajtóosztálya a Blikk kérdésére elmondta, hogy ebben az ügyben több mint nyolcszáz embert kerestek meg távtanúként, vagyis elég csak írásban válaszolniuk. Gyerekeket csak olyan esetekben hallgatnak ki tanúként, ha nem találnak olyan nagykorút, aki vallomást tud tenni.

Noelnek 30 napon belül válaszolnia kell írásban, különben meg kell jelennie személyesen a hatóság előtt.