Mészáros Lőrinc földbérlőből tulajdonos lehet

Mészáros Lőrinc avatás Foglalkozás Közéleti személyiség foglalkozása KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ polgármester politikus SZEMÉLY traktor ÜNNEP Alcsútdoboz, 2014. november 18.
Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölg
Alcsútdoboz, 2014. november 18. Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Megveheti az általa most bérelt földek egy részét Mészáros Lőrinc. Az MSZP visszaállamosítaná a földeket.
Vágólapra másolva!

Kiírták a licitet Fejér megyében azokra a Felcsút környéki földekre, amelyeket jelenleg Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége, illetve családtagjai használnak, most pedig meg is vehetik őket. Az MSZP a hatalomra kerülése esetén visszaállamosítaná a most eladni tervezett állami földeket.

Egymilliárdnyi földet vehetnek

Mintegy egymilliárd forint kikiáltási árú föld megvásárlására nyílik lehetősége Mészáros Lőrinc cégének, illetve a felcsúti polgármester családtagjainak, miután a Blikk összesítése szerint az állam összesen mintegy 640 hektárnyi olyan területet értékesítene Fejér megyében, amelyet jelenleg Mészáros Lőrincék használnak. Ebből a 640 hektárból 240 hektárra elővásárlási joguk is van.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester földbérlőből tulajdonossá is válhat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Origo többször is hiába kereste a gázszerelőből milliárdossá, Magyarország egyik leggazdagabb emberévé vált Mészáros Lőrincet, hogy megtudja: a polgármester, illetve családtagjai kívánnak-e élni a lehetőséggel, hogy megszerezzék az általuk csak bérelt állami földeket.

Orbán Viktor kormányfő és Mészáros Lőrinc egy focimeccsen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az állami földértékesítési programban most meghirdetett, összesen 931 millió forint kikiáltási árú földet megszerezni amúgy nem lenne gond Mészároséknak, hiszen mint arról az Origo is beszámolt, az Orbán Viktor kormányfővel gyakran meccset néző polgármester és a felesége csak egyik cégükből, a Mészáros és Mészáros Kft.-ből 1,8 milliárd forint osztalékot vehettek ki a tavalyi év után.

Az MSZP nem adná, sőt visszavenné

A kormány földértékesítési programja nem aratott osztatlan sikert az ellenzék körében. Az MSZP például egyáltalán nem adna el állami földet, pláne nem 400 ezer hektárnyit. A szocialisták a földprogram hétfői parlamenti vitájában is elmondták, hogy szerintük

az állami föld az utolsó munkaerőpiaci szabályozó eszköz az agráriumban,

az értékesítéssel pedig erről mond le a kormány.

Sőt, az MSZP a hatalomra kerülése esetén visszaállamosítaná a még csak most értékesítendő földeket. Pontosabban - ismertette újságírók előtt hétfőn tervüket két MSZP-s politikus, Gőgös Zoltán és Harangozó Gábor - önkormányzatoknak adnák az állami földterületeket. A szocialisták szerint ráadásul

a licitre jogosult helyben lakó földművesek nagy részének nincs sok köze az agráriumhoz.

Arról az Origo is beszámolt, hogy a hatályos törvény szerint az vehet földet, aki földművelőnek számít, és helyben lakik, az előbbi feltételt pedig nem túl bonyolult teljesíteni.

Földművelő lehet ugyanis az is, aki elvégez egy tanfolyamot.

Egy ilyen tanfolyam ára 240 ezer forint, megküldik a megtanulandó anyagot online, és egy hónap múlva aranykalászos földműves lehet szinte bárkiből.

Bírál a PM és a Greenpeace

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint az állami földek privatizációjáról szóló parlamenti vitanap csak pótcselekvés, mert a kormány "elbliccelte", hogy valódi törvényjavaslat formájában nyújtsa be a kezdeményezést, ehelyett kormányrendelet teszi lehetővé, hogy az állami földeket szerintük "kiárusíthassák és a saját érdekcsoportjaiknak adják oda".

Kishantoson 2014-ben a pályázaton nyertes új bérlők beszántották a korábbi bérlő növényeit Forrás: MTI/Koppan Viktor

Az ellenzéki párt szerint Mészáros Lőrinc is így fogja "elorozni" a földeket a helyi gazdálkodók elől.

Bírálta a földprogramot a Greenpeace nemzetközi zöldszervezet is.

Álláspontjuk szerint az tovább rontja az ökológiai gazdálkodás amúgy is kritikus helyzetét, Natura 2000-es területeket is érint, továbbá megfosztja a kis- és családi gazdálkodókat a földhöz jutás valódi esélyétől.