Gyurcsányék üres lakásokba költöztetnék a menekülteket

Gyurcsány Ferenc
Horgos, 2015. szeptember 15. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus koalíció elnöke migránsok és újságírók között a Horgos-Röszke határátkelőhely közelében, a határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 15-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Üres önkormányzati lakásokba költöztetné a Demokratikus Koalíció azokat a menekülteket, akiket a kvótarendszer alapján osztanák vissza – tudta meg az Origo. Gyurcsányék emellett utcai szórólapkampányt is indítanak. A párt ezzel az akciójával is nyomás alatt tartaná a válságokkal küzdő MSZP-t.  
Vágólapra másolva!

Tovább folytatja erőteljes kampányát menekültügyben a Demokratikus Koalíció – értesült az Origo. A Gyurcsány-párt a hétvégén szórólapkampányt is indít, amelyen az Orbán-kormány menekültügyi intézkedéseit bírálja. A párt ezzel az akcióval is nyomást próbál kifejteni a szocialistákra, akik egyébként is újabb válságukat élik.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus koalíció elnöke menekültek és újságírók között a Horgos-Röszke határátkelőhely közelében, a határ szerbiai oldalán Forrás: MTI/Sóki Tamás

A DK emellett a kerületi önkormányzatoknak azt tervezi javasolni, hogy

az üres önkormányzati lakásokat újítsák föl,

és azokban helyezzék el a menekülteket. A párt így teremtene helyet azoknak, akiket a kötelező kvóta miatt Magyarországra küldenek majd vissza.

Német példa

A párt ezzel az ötletével nagyrészt németországi példát másol. Alsó-Szászország belügyminisztériuma vizsgálja a lehetőséget, hogy üresen álló ingatlanokat kisajátítsanak és ott helyezzenek el menekülteket. Az ötletet Salzgitter város CDU-s polgármestere vetette fel, a liberális FDP tiltakozott.

Németországban már fölmerült az, hogy üres lakásokban helyeznék el a menekülteket Forrás: AFP/John Macdougall

Nem a kisemberek lakásairól van szó,

hanem olyan nagy komplexumokról, amelyek évek óta üresen állnak: ezeket ingatlanbefektetők építették azzal a céllal, hogy kiadják őket – mondta a CDU-s politikus. A német szövetségi kormány korábban közölte, hogy szövetségi szinten nem tervezik az üres lakások kisajátítását erre a célra, de a tartományok hozhatnak ilyen rendelkezéseket.

Szócsaták

A Demokratikus Koalíció menekültügyben eddig is élesen bírálta a Fideszt, de több esetben az MSZP-t sem kímélte. Október elején Gréczy Zsolt, a párt szóvivője arra kérte az MSZP és az LMP frakcióvezetőit, Tóbiás Józsefet és Schiffer Andrást, hogy ne legyenek Orbán Viktor és Robert Fico "tettestársai" a menekültpolitikában.

Gyurcsány Ferenc korábban a saját házába is befogadott menekülteket Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Gyurcsány Ferenc egy szeptemberi tüntetésen arról beszélt, hogy a menekültkérdésben a demokratikus oldal pártja ne konfliktuskerülő módon,

ne szavazatokra várva foglaljon állást,

ne a középutat keresse. Ehelyett álljon mindazok élére, akik azt üzenik a világnak, a magyarok értik "az élet szavát". "Aki nem így viselkedik, az nem érdemli meg, hogy vezesse ezt az oldalt. Ha mégis így viselkedik, nem fogja sokáig vezetni, majd mi akkor vezetni fogjuk" – mondta Gyurcsány.

Mint arról korábban beszámoltunk, egyre hűvösebb az MSZP és a Demokratikus Koalíció viszonya, pedig a két baloldali ellenzéki párt egymásra van utalva, összefogásuk nélkül lehetetlennek tűnik az Orbán-kormány leváltása. A két párt támogatottsága gyakorlatilag megegyezik. A baloldalon sokan az előválasztásban látják a megoldást, de egy ilyen eljárás csak az ellentéteket növelné.