Húszezer forinttal emelné a minimálbért az LMP

Schmuck Erzsébet; Schiffer András Budapest, 2015. május 27.
Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) képviselőcsoportjának vezetője, a párt társelnöke és frakciótársa Schmuck Erzsébet a reklámadóról szóló törvényjavaslat általános vitája alatt az Ors
Budapest, 2015. május 27. Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) képviselőcsoportjának vezetője, a párt társelnöke és frakciótársa Schmuck Erzsébet a reklámadóról szóló törvényjavaslat általános vitája alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. május 27-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Húszszer fonttal kellene emelni a nettó minimálbér összegét az LMP szerint, de az ellenzéki párt a legalacsonyabb bér emelése mellett a közalkalmazotti bértáblában szereplő összegeket is növelné.
Vágólapra másolva!

Az LMP szerint a minimálbér növelése mellett

új, magasabb fizetési kategóriákat tartalmazó közalkalmazotti bértáblára lenne szükség

az állami szféra bérfeszültségének és az elvándorlás csökkentése érdekében.

Százszoros különbség lehet

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt parlamenti képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány a közelmúltban több mint duplájára emelte az állami felső vezetők bérét, így az akár ötven-, vagy akár százszorosa is lehet a közszférában minimálbérért dolgozók fizetésének.

Schiffer András, az LMP társelnöke és frakciótársa Schmuck Erzsébet az Országgyűlésben Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kabinet ezt a lépést a javuló gazdasági teljesítménnyel, valamint a bérfeszültség és az elvándorlás csökkentésével indokolta - fejtette ki az LMP politikusa, aki szerint ezen indokok miatt a közszféra többi dolgozójának bérét is emelni kellene.

Nettó 20 ezres emelés lehet

Schmuck Erzsébet szerint ehhez

első lépésben a nettó minimálbér havi 20 ezer forintos emelése szükséges,

amit az ezt terhelő szja eltörlésével és a járulékok csökkentésével azonnal meg lehetne tenni. Az LMP emellett a 2008 óta változatlan közalkalmazotti bértábla frissítését is szeretné elérni.