Hiba miatt leállt a paksi atomerőmű 2. blokkja

atomerőmű, Paks
Paks, 2011. március 7. Az atomerőmű egyik munkatársa egy alkatrész emelését irányítja az erőmű II-es blokkjában. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetési engedélyei az elkövetkezendő években sorra lejárnak. A további 20 évig való működtetéséhez az I-es blokk esetében már idén kezdeményezni kell az üzemeltetési engedély megújítását. A távlati tervekben szerepel az atomerőmű bővítése, amelynek keretében két új blokk megépítésére 2012 elején írják ki a tendert, a kiértékelése pedig 2013 első felében várható. Az V. blokk üzembe helyezését 2020 után, a VI-ét 2025 utánra datálják, tervezett üzemidejük 60 év lenne. Így a paksi atomerőmű az ország villamosenergia-igényének 40-50 százalékát tudná biztosítani. A felvétel 2011. február 15-én készült. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A paksi atomerőmű 2-es blokkja szombaton délután lekapcsolódott a hálózatról egy panel meghibásodása miatt, az esemény jelentős teljesítményváltozással járt, de a biztonságra nem volt hatással - mondta el Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója.
Vágólapra másolva!

A nukleáris hatóság vezetője közölte, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az előírásoknak megfelelően azonnal jelezte - előbb telefonon, majd írásban is - azt, hogy 2015. október 24-én 17 óra 11 perckor reaktorvédelmi működés miatt lekapcsolódott a hálózatról a 2-es blokk.

Azonnali jelentésköteles

Az eseményeket súlyuktól függően rangsorolják, ez az "azonnali jelentésköteles" kategóriába tartozik, mert blokkleállással járt - vázolta Fichtinger Gyula. A jelzés után a hatóság értékeli és a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán (INES) besorolja a történteket.

- mondta a főigazgató. Ilyen kissúlyú történésekről nem kell azonnali lakossági tájékoztatást adni – tette hozzá. Mivel azonban a honlapjukon a négy blokk teljesítményét folyamatosan "közvetítik", közzétették a változást és annak okait.

Az atomerőmű egyik munkatársa egy alkatrész emelését irányítja az erőmű II-es blokkjában. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem kell azonnali vizsgálat

A főigazgató ismertetése szerint

egy hibás elektromos panel, egy jeladó hibás jelet produkált

- szintnövekedést jelzett -, és ez elindította a védelmi működést. Miután minden védelem rendesen működött, leállt a reaktor - részletezte. Azt is elmondta, hogy mivel nem nagy jelentőségű az esemény, sem azonnali vizsgálatra, sem a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatására nincs szükség.

A hibafeltárást és -elhárítást követően a blokk október 26-án a hajnali órákban elérte névleges teljesítményét. Az esemény a nemzetközi skálán INES 0 besorolású, vagyis

a nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs.

Honlapjukra is feltették

A paksi atomerőmű a számára előírt szabályoknak megfelelően tájékoztatta az illetékes hatóságokat. Jogszabályi kötelezettségeinek teljesítésén túlmenően saját hivatalos weboldalának Transzparencia menüpontjában is közzétette az információt - közölte az erőműtársaság.

Az atomermőmű tájékoztatása szerint évente 16-18 nullás besorolású esemény történik.

Ezek közül blokkleállással járó esemény két alkalommal történt az idén.