Felfüggesztették Kovács Béla mentelmi jogát

Kovács Béla a Jobbik európai parlamenti képviselője, sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Felfüggesztette Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő mentelmi jogát szerdán a testület. A Jobbik szerint végre fény derülhet az igazságra pártjuk képviselője ügyében. A Fidesz szerint Kovács Béla húzta az időt. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése felfüggesztette Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő mentelmi jogát szerdán. A javaslatról nem elektronikusan, nem név szerint, hanem kézfeltartással szavaztak a képviselők.

Hónapok óta tárgyalják

Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését a magyar ügyészség kérte, mert gyanújuk szerint a jobbikos képviselő az Európai Unió intézményei ellen kémkedett.

Kovács Béla ellen korábban feljelentést tett az Alkotmányvédelmi Hivatal is.

A Jobbik szerint végre fény derülhet az igazságra Kovács Béla ügyében. Az ellenzéki párt közleményében azt írta: a hétfői jogi bizottsági határozat után meglepő gyorsasággal döntött az Európai Parlament, mivel korábban, a bizottsági szakaszban másfél évig "húzták az időt". Szerintük Kovács Béla többször is megerősítette a sajtónak: nem kíván élni mentelmi jogával, és álláspontjáról a bizottságot is tájékoztatta.

A Fidesz közleménye szerint viszont a jobbikos képviselő húzta az időt: különböző indokokkal többször kért halasztást.

Az Európai Parlament Jogi Bizottsága hétfőn fogadta el azt a jelentést, amely Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését javasolja - közölte akkor Szájer József, a bizottság tagja. A testület zárt ülésen, hónapokon keresztül folyó, alapos vizsgálat után hozta meg többségi döntését.

Kovács Béla a Jobbik európai parlamenti képviselője Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Júliusban zárt ülésen hallgatta meg a jogi bizottság Polt Péter legfőbb ügyészt Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi ügyében.

Polt Péter a meghallgatást követően azt mondta: úgy véli, sikerült választ adnia a felmerült kérdésekre. Azt állította, hogy a jogi bizottságnak vázolta az ügy bonyolultságát adó körülményeket, és igyekezett minden kérdésre megfelelő választ adni. Hozzátette viszont, hogy

az ügy olyan titkos információkat tartalmaz, amelyeket zárt ülésen sem lehet feltárni.

Polt Péter akkor azt mondta, hogy csak a mentelmi jog felfüggesztését követően lehet gyanúsítottként meghallgatni Kovács Bélát, vagy bármilyen kényszerintézkedést alkalmazni.

A vádhatóságnak még sok olyan adatra lenne szüksége, amelyek nélkül nem eldönthető, hogy lehet-e megalapozottan vádat emelni és ítéletet hozni az ügyben - tette hozzá akkor. Szerint ezeket az információkat a mentelmi jog felfüggesztése után meg tudná megszerezni az ügyészség.

Kovács Béla tagad

Tavaly május 15-én vált ismertté, hogy Polt Péter legfőbb ügyész három nappal korábban diplomáciai úton Martin Schulz európai parlamenti elnökhöz fordult, kérve, hogy az EP függessze fel a Jobbik EP-képviselőjének a mentelmi jogát.

Polt Péter legfőbb ügyész Forrás: MTI/Kovács Attila

Az indok a sajtóban eddig megjelent értesülések szerint az európai közösség intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja volt.

A politikus ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) 2014 április elején tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal,és havi rendszerességgel Moszkvába látogat.

Az Európai Parlament jogi bizottsága májusban meghallgatta Kovács Bélát is.

Az ülésről kijövet Kovács Béla közölte, válaszolt a számos feltett kérdésre. Kijelentette, hogy nem akar a mentelmi joga mögé bújni, együttműködő volt a bizottsággal. A meghallgatás előtt újságíróknak azt is elmondta, hogy a magyar főügyészségtől kapott iratokban "vannak olyan állítások, amelyek nem fedik a valóságot".

Kovács Béla több nyilatkozatban tagadta a kémkedés vádját.

Mocskos titkosszolgálati lejárató akció."

Ezt mondta az Index cikkéről, amely felesége múltbéli KGB-s kapcsolatait is boncolgatta.