21 határrendészt vettek őrizetbe

Vágólapra másolva!
Harminc rendőrt Hallgatott ki, és huszonegyet őrizetbe is vett a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn. A Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség munkatársait üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják, az őrizetbe vettek előzetes letartóztatásba kerülhetnek. A magyar–ukrán határon kialakult helyzettel nyáron az Origo is több cikkben foglalkozott. A nyílt titokként kezelt cigarettacsempészetről szóló cikkünk után Orbán Viktor vizsgálatot indított. 
Vágólapra másolva!

Nagyszabású ügyészségi akció miatt torlódás volt hétfőn reggel a záhonyi határátkelőnél. A Központi Nyomozó Főügyészség ügyészei és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai

39 helyszínen tartottak házkutatást,

a határátkelőhelyen is.

Azért razziáztak, mert a Nemzeti Védelmi Szolgálat információi szerint a rendőrök kenőpénzt fogadtak el.

Egyiküket tetten is érték,

az alsónadrágjában 950 eurót találtak. A házkutatások során több millió forintot és több ezer eurót foglaltak le az ügyészek.

A Központi Nyomozó Főügyészség 30 rendőrt hallgatott ki,

többen beismerték a kenőpénz elfogadását.

Huszonegy embert őrizetbe vettek, és ma valószínűleg indítványozzák az előzetes letartóztatásukat.

A záhonyi határátkelőn dolgozó rendőrök rendszeresen kértek és fogadtak el a Magyarország területéről kilépő, illetve ide belépő külföldiektől kenőpénzt, alkalmanként 20–100 eurót. Az utasok az útlevélbe tették a pénzt, amit

a férfi határrendészek az alsónadrágjukba, a nők pedig a melltartójukba rejtettek.

A főügyészség nem állt le a vizsgálódással. Azt írták, hogy

kedden is folytatódnak a kihallgatások

és a házkutatások.

Idén nyáron a határátkelőhely állományából 11 ember ellen már indult eljárás cigarettacsempészet gyanújával.

Már nyáron sejteni lehetett

A magyar–ukrán határon kialakult helyzettel nyáron az Origo is több cikkben foglalkozott. A júliusi munkácsi incidens után megszólaltattuk a kárpátaljai város polgármesterét, Lengyel Zoltánt, aki kizártnak tartotta, hogy az ukrán oldalon nyílt titokként folyó csempészetben a magyar fél ne lenne érintett. Szerinte a cigarettacsempészet felszámolásához nem elegendő az ukrán vámparancsnokság vezetőinek menesztése.

Nyilatkozata után egy nappal Lázár János bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök szigorú vizsgálatot rendelt el, hogy kiderüljön, igaz-e, amit Lengyel Zoltán állított, a személyi következményekről viszont akkor azt mondta: majd a vizsgálat lezárulta után lehet róla beszélni, ha beigazolódnak a gyanúk.

Nem sokkal később megszólaltattuk a munkácsi lövöldözésben részt vevő radikális Jobb Szektor szóvivőjét is, aki szerint hiba volt fegyvert használni, a csempészethez viszont nincs közük. Ismételt érdeklődésünkre Lengyel Zoltán azt mondta: nem hisz a szektorosoknak, szerinte ők inkább részt akarnak szerezni a piacból, és ezt a kijevi kormány tudta nélkül nem tehetnék meg.