Európa legjobb civil kampánya lett a netadó elleni tüntetés

tüntetés az internetadó ellen erzsébet híd tüntetés az internetadó ellen erzsébet híd második tüntetés az internetadó ellen
második tüntetés az internetadó ellen
Vágólapra másolva!
Az Európai Civil Fórum díjazta az internetadó elleni tüntetés szervezőit: a tavaly őszi megmozdulássorozatot a legjobb állampolgári kampánynak ítélte a szervezet, mert hatására az elmúlt 25 év legnagyobb ellenzéki tüntetése jött össze.
Vágólapra másolva!

Az internetadó elleni tüntetések legfontosabb eredménye, hogy Orbán Viktor újraválasztott kormányának "nem maradt más választása", mint visszavonni a netadó tervét - az Európai Civil Fórum ezzel indokolta, hogy idén miért a 100 ezren az internetadó ellen nevű magyar civil mozgalomnak adták idén a legjobb állampolgári kampányért járó díjat.

A szervezet idén először osztott ki ilyen díjat.

Az Európai Állampolgári Demokráciáért Díjnak négy kategóriája van, ebből az egyik az, amit most a netadó elleni tüntetések szervezői megnyertek. Az Európai Civil Fórum szerint egy másik hazai civil szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság tevékenysége is figyelemre méltó.

Nehéz lenne megismételni

"A kategóriában összesen tízezer közönségszavazatot lehet elérni, ebből mi kaptuk a legtöbbet, és a zsűri is mellettünk döntött" - mondta az Origónak Gulyás Balázs tüntetésszervező. Szerinte ma már nehéz lenne akkora tömegeket megmozgatni egy közös cél érdekében, mint korábban a netadó ellen, hiszen a tervezett adónem mindenkit egyformán felháborított.

Jellemző, hogy

a kormány akkor ötlötte ki ezt az adóformát, amikor a művirágok adóját is,

az ötlet teljes hozzá nem értésről tanúskodott, és ellentmondott a hivatalos infokommunikációs programoknak is - jegyezte meg Gulyás.

Kiterjedt civil háló

Az Európai Civil Fórumnak egyébként a kontinens 27 országában van több mint 100 tagszervezete. Céljuk, hogy a civil kezdeményezéseket népszerűsítsék Európában. A szervezetet támogatja az Európai Unió is.

A díjat az Európa Tanács épületében az Európai Civil Napok keretében adják át október 22-én.

Az internetadó ellen több tüntetést is szerveztek tavaly októberben Budapesten, ezek közül a legnagyobbat október 28-án tartották. Aznap este soha nem látott méretű tömeg követelte a kormánytól, hogy vonja vissza az internetforgalom megadóztatásának tervét. A tüntetés után a Fideszen belül is aggasztónak találták, hogy olyan rétegek is megjelentek az utcákon, akik korábban nem voltak politikailag aktívak. Sokan a fiatalok szerepvállalását tartották elgondolkodtatónak.

Orbán Viktor miniszterelnök néhány nappal később a Kossuth rádióban jelentette be, hogy a kormány visszavonja az internetadó tervét.

Vonul a tömeg Budapesten Fotó: Bielik István - Origo