Régóta készül a kormány bírálatára Colleen Bell

Colleen Bell amerikai nagykövet Corvinus egyetem
Vágólapra másolva!
Tudatosan készült a szerdai, a magyar kormány intézkedéseit keményen kritizáló beszédére Colleen Bell nagykövet stábja. Az Origo úgy tudja, a diplomata a következő hónapokban is nagyon aktív lesz. Elemzők nem értenek egyet abban, hogy mi állhatott a nagykövet éles megszólalásának hátterében.
Vágólapra másolva!

Lassan egy éve van Magyarországon Colleen Bell, az Egyesült Államok nagykövete, de még nem fogalmazott meg olyan kemény kritikákat a magyar kormánnyal szemben, mint a Corvinus egyetemen elmondott beszédében.

Ám a Külgazdasági és Külügyminisztériumot egyáltalán nem érte meglepetésként a bírálat, legfeljebb az időzítésen csodálkoztak. "Várható volt, hogy előbb-utóbb lépni fognak" – kommentálta röviden az Origónak a történteket egy minisztériumi forrás.

Szavazzon!

Milyen választ adjon Magyarország Colleen Bell beszédére?

Politikánk. NEM. Változott

Azt persze Szijjártó Péter sem gondolta, hogy az Egyesült Államok politikája az új nagykövet érkezésével – és André Goodfriend váratlan távozásával – változni fog. Nem véletlenül utalt erre Colleen Bell is a Corvinuson.

„Politikánk. NEM. Változott.

Magyarország barátjaként szóvá tettünk ügyeket a múltban, ezt tesszük a jelenben, és ezt fogjuk tenni a jövőben is" – hangsúlyozta a nagykövet a hallgatóság előtt, beszédének leirata szerint csupa nagybetűvel.

Kemény kritikát fogalmazott meg Colleen Bell amerikai nagykövet a Corvinus egyetemen Fotó: Polyák Attila - Origo

Bell már az Origónak adott interjújában is utalt rá, hogy rendszeresen találkozik a külgazdasági és külügyminiszterrel, sőt úgy tudjuk, már többször is kifejtette az Egyesült Államok véleményét a Bem téren. Az egyik ilyen alkalom Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása volt, de ezt akkor még egyik fél sem verte nagydobra.

Burkolt kritika

Nagykövetségi munkája első tíz hónapjában Bell szinte csak protokolleseményeken vett részt, és

beszédeiben nagyon ritkán utalt a magyar belpolitikára.

Aki azonban figyelt, az korábban is észrevehetett burkolt kritikákat. Februárban például az amerikai kereskedelmi kamara fórumán szúrt oda a kormánynak egyetlen rövid mondattal, amikor arról beszélt, hogy a külföldi befektetők számára az átláthatóság és a kiszámíthatóság a legfontosabb.

Ugyanezt hangsúlyozta az MTI-nek adott márciusi interjújában, ami inkább udvarias bemutatkozás volt, mint kritika. De már ebben az interjúban kifejtette, hogy

folyamatosan gyűjti az információkat, és találkozik politikusokkal,

döntéshozókkal és a civil szervezetek képviselőivel is. Nem sokkal később Vida Ildikó NAV-elnök lemondását is üdvözölte a nagykövetség.

Colleen Bell tudatosan készült a szerdai beszédre Fotó: Polyák Attila - Origo

Segítség az ellenzéknek?

Lengyelországnak is üzenhetett Colleen Bell a szerda esti beszédével, mivel egy erősödő visegrádi együttműködés akár az amerikai érdekkel is szembemehet – mondta az Origónak Kiszelly Zoltán. Bár Varsóban ugyan egy Oroszországgal barátságtalan erő győzött, Washington nem szeretné, ha Lengyelországban a magyarországihoz hasonló belpolitikai folyamatok kezdődnének.

Kiszelly szerint az amerikai nagykövet fellépésének a hátterében az húzódhatott meg, hogy túlságosan gyenge a magyar ellenzék, míg a kormány megerősödött.

Így próbálhat az USA segítséget nyújtani a baloldalnak,

de az ilyen próbálkozások korábban sem voltak sikeresek. A szakember egyébként semmi újdonságot nem látott az amerikai kritikák mögött.

Első helyen az értékközösség

Nem mindenki osztja ezt a véleményt. Egyáltalán nem életszerű, hogy Colleen Bell és rajta keresztül az Egyesült Államok egy ilyen állásfoglalással támogatná az ellenzéket, mondta az Origónak Reiner Roland. A Republikon Intézet elemzője szerint

ez a nézet beleillik a kormányzati összeesküvés-elméletekbe.

Reiner Roland nem tartja valószínűnek, hogy Amerika lépéseit a magyar ellenzék helyzete motiválná.

Nem valószínű, hogy az USA az ellenzéken segítene Forrás: MTI/Kovács Attila

A régebbi kritikák mellett az együttműködésre szóló elemek is megjelentek, mondta Reiner Roland. Szerinte Washington célja, hogy a szövetségesi viszony mellett a két ország közötti értékközösség is megmaradjon. Éppen emiatt mondják el, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere 2010 óta komoly hátrányt szenvedett, és a civil szervezeteket érintő vegzálások sem tesznek jót a demokrácia állapotának – mondta Reiner Roland. Ez is azt mutatja, hogy Colleen Bell fellépése tudatos lépés volt.

Tudatos stratégia

Bell először az Origónak adott interjújában fogalmazott meg néhány mondatot a magyar belpolitikáról, de még akkor is óvatos volt. A szerb határon épülő kerítésről azt mondta, Magyarországnak szuverén államként joga van megvédeni határait, viszont

bírálta a menekültek elleni retorikát.

A sok példa is arra utal, hogy az amerikai nagykövetség tudatosan építette fel az elmúlt tíz hónap kommunikációját, ami végül a Corvinus Egyetemen tartott beszédében csúcsosodott ki. Diplomáciai forrásaink szerint Colleen Bell nagyon ügyelt rá, hogy tényleg csak akkor szólaljon fel, amikor már minden érintettel – politikusokkal, átlagemberekkel, civilekkel – beszélt. Erre az Origónak korábban is utalt már.

Colleen Bell január óta tájékozódott Fotó: Polyák Attila - Origo

Aktív lesz

„Ne tévesszék össze a nyilvánosság előtti csendet a tétlenséggel. Már januári érkezésem óta kapcsolatban vagyunk a magyar kormánnyal, a civil szervezetekkel és a közvéleménnyel is az ügyben” – mondta akkor a menekültválságról.

Bell mindenképpen nyilvános helyszínen, nem pedig egy interjúban szerette volna kifejteni aggályait a magyarországi politikával szemben. A Corvinuson a sajtó is ott volt, de a nagykövetség külön figyelt rá, hogy diákokat, civil szervezetek képviselőit, sőt Budapesten élő amerikai állampolgárokat is meghívjon az eseményre. A beszéd teljes leirata a nagykövetség honlapján pár perccel az esemény vége után már olvasható volt.

Úgy tudjuk,

Bell mostantól sokkal aktívabb lesz,

a következő hetekben több interjút is fog adni a magyar sajtónak, igaz, inkább egy-egy témáról, nem pedig a teljes magyarországi politikáról.