Ellentmondásosan indult az új Biszku-per

Biszku Béla, a volt pártállami diktatúra belügyminisztere az ellene több ember sérelmére elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtáblán. Hatályon kívül helyezte az el
Biszku Béla, a volt pártállami diktatúra belügyminisztere az ellene több ember sérelmére elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtáblán. Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla és új eljárásra utasított másodfokú végzésével az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében. http://www.origo.hu/itthon/20150531-biszku-bela-itelet-jogeros-fovarosi-brosag-eletfogytiglan.html
Vágólapra másolva!
Tagadta bűnösségét az 1956 utáni megtorlások, halálos sortüzek miatt háborús bűntettel vádolt, 94 éves Biszku Béla a Fővárosi Törvényszéken pénteken újrakezdődött elsőfokú büntetőperben.
Vágólapra másolva!

Az eljárás egyik központi kérdése, hogy Biszku Béla mennyiben tehető felelőssé az 1956-os forradalom után a párt karhatalmistái által leadott véres sortüzekért.

Ezzel kapcsolatban Zinner Tibor jogtörténész és Horváth Miklós hadtörténész szakértő a tárgyaláson egybehangzóan leszögezte: nincs olyan dokumentum, amely azt támasztaná alá, hogy a pártvezetéshez tartozó Biszku Béla közvetlenül részese lett volna a tűzparancshoz vezető döntéseknek.

Ugyanakkor a szakértők kiemelték azt is: a diktatúra működését figyelembe véve erre nem is volt szükség, a karhatalom parancsnokai pontosan tudták, hogy mi a dolguk, mit vár el tőlük a hatalom.

Biszku Béla tagadta bűnösségét Fotó: Bielik István - Origo

Tavaly májusban nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélték Biszku Bélát felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt az 1956-os forradalom utáni megtorlásokkal összefüggésben. A Fővárosi Ítélőtábla idén júniusban másodfokon hatályon kívül helyezte az ítéletet.