Az épülő kerítést védték a feljelentett rendőrök

szögesdrót, katona, kerítés, horvátország, sárok, határ
Sárok, 2015. szeptember 18. Katonák szögesdrótot helyeznek el a magyar-horvát határ magyarországi oldalán, Sárok határában 2015. szeptember 18-án. Orbán Viktor miniszterelnök ezen a napon reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy péntekre virradó éjszaka megkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar-horvát határon, a kerítést 41 kilométeren építik ki, és az első védvonal még a nap folyamán el is készül. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Nem indul nyomozás azok ellen a rendőrök ellen, akik egy kapun augusztus végén Magyarországra engedtek be illegális határátlépőket – derült ki a szegedi ügyészség közleményéből.
Vágólapra másolva!

Tényi István azután tette feljelentést, hogy az AP hírügynökség egy felvételt tett közé, amin a menekültek rendőrök segítségével átsétálnak Magyarországra. Az ügyészség nyomozást rendelt el, de a bizonyítékok alapján nem követtek el a rendőrök kötelességszegést.

Az ügyészségi indoklásból az is kiderült, hogy a jelenlévő rendőrök egyrészt a migránsok testi épségének védelme miatt, másrészt

a még el nem készült határzár megóvása érdekében

döntöttek úgy, hogy átengedik a kapun a kerítés feléjük eső részére a menekülteket.

Mint arról az Origo is beszámolt, nyitott kapun, rendőrök és katonák irányításával érkeztek meg Magyarországra azok a menekültek, akik egy hírügynökség videóján láthatók. A migránsokat egy rendőrautóhoz kísérik.

A felvétel a felirat szerint Hajdújárás, szerb elnevezéssel Hajdukovo közelében készült. A videón az is látszik, hogy

a menekültek egy rendőrségi jármű közelében gyülekeznek

a kerítés mentén. Maga a határzár egyébként Magyarország területén húzódik, így a migránsok jogi értelemben már akkor is az országhatáron belül tartózkodtak, amikor a kerítés tövében, de még a kapun kívül voltak.