Vágólapra másolva!
Tovább folytatódik a Városliget beépítése elleni aláírásgyűjtés. Eddig már több mint 15 ezer szignó gyűlt össze. Szeptember végén demonstrációt is tartanak a zuglói civilek.
Vágólapra másolva!

Eddig körülbelül 15 ezer aláírás jött össze a Városliget beépítése ellen – közölte az Origóval Várnai László, a Civil Zugló Egyesület vezetője. Hosszú távú városfejlesztési szempontból alapvetően elhibázottnak tartják a Városligetbe tervezett múzeumi negyedet. Várnai László szerint

a projekt legnagyobb hibáját a parkba tervezett épületek nagy száma és mérete jelenti.

Eddig több mint 15 ezer aláírás gyűlt össze a Városliget beépítése ellen Forrás: Civil Zugló Egyesület/Facebook

Népszavazás nem lesz

Tájékoztatása szerint augusztus 20-a után tovább folytatják az aláírások gyűjtését, mivel szeretnék elérni a 20 ezres számot. Az aláírók között nemcsak zuglóiak, hanem a főváros többi lakosa is rendkívül aktív. Várnai László elmondta, sokan azt követően támogatják a beépítés leállítását, amikor az épületek valós méreteit bemutatják az embereknek.

Egyelőre népszavazás nem lesz az ügyben,

mivel a parlament döntései felülírják a helyi népszavazásokat.

A Civil Zugló Egyesület elnöke arról is beszélt, hogy a Városliget beépítése ellen fővárosi közvélemény-kutatást is rendelnek majd. Erről szeptemberben nyilvános pályázatot írnak ki, így megtudhatjuk majd, mit gondolnak a budapestiek a beruházásról. Várnai szerint az internetadó és a tandíj elleni tüntetések bebizonyították, hogy ha a kormány megfelelő méretű ellenállással találkozik, akkor meghátrál.

Nem csak zuglóiak írják alá a petíciót Forrás: Civil Zugló Egyesület/Facebook

Új támogató

Az egyesület vezetője bízik benne, hogy a szeptember végén tartandó tüntetésükön legalább 10 ezren lesznek majd, aminek a végén a parlamentnek adják majd át a szignókat. A tervek között szerepel, hogy az összegyűjtött aláírásokat a nemzetközi tervpályázat nyerteseinek is elküldik majd. Szólt arról is, hogy a kezdeményezésükhöz csatlakozott az Új Erzsébetváros Egyesület is, mivel

a zöldterületek beépítése a VI. és VII. kerületiek számára a zuglóiakhoz képest még több hátránnyal jár.

Két hét múlva döntenek

Mint arról az Origo is beszámolt, szűk két hét múlva dönthet a kormány arról, hogy a Ludwig Múzeum – Új Nemzeti Galéria épületére kiírt pályázat két nyertes terve közül melyik épüljön fel a Városligetben. A norvég piramis és a japán pagoda mellett azonban már két komoly építész is bedobott két komolyan vehető alternatív helyszínt.

Sokaknak nem tetszik a Liget Projekt Forrás: ligetbudapest.org

Nem volt saját épületük

Több fordulót követően megszületett a megállapodás a Liget Budapest projektért felelős Városliget Zrt. és a Néprajzi Múzeum tervpályázatán győztes francia tervezőcsapat, a Vallet de Martinis és a DIID iroda között a tervezői szerződésben rögzítendő feltételekről. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum igazgatója az Origónak adott interjúban kiemelte, hogy a múzeum soha nem működött saját épületben, sőt múzeumnak szánt épületben sem, így az alapítása óta gúzsba volt kötve.

„Most olyan kiállítási térbe költözhetünk, amit ránk szabtak”

– nyilatkozta.