Táblagép helyett két könyvet kaptak a kisdiákok

diák ír lány roma iskola
Szirák, 2012. szeptember 24. Egy tanuló feladatot old meg a sziráki Teleki József Általános Iskola és Szakiskolában 2012. szeptember 24-én. Az intézmény az Országos Roma Önkormányzat fenntartásába került július 1-jétől. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Táblagép és szakmai eszközök helyett hátitáskát és két könyvet kaptak az Út a szakmaválasztáshoz program ösztöndíjas kisdiákjai. A Roma Sajtóközpont szerint az uniós program mentortanárai közül sokan még a bérüket sem kapták meg. 
Vágólapra másolva!

Nem kapták meg a beígért taneszközeiket az Út a szakmaválasztáshoz programban résztvevő gyerekek – írta a Roma sajtóközpont. Az Európai Uniós támogatású ösztöndíjprogram célja, hogy hátrányos helyzetű, általános iskolás diákok piacképes szakmát nyújtó intézményekben tanulhassanak tovább.

A diákok még mindig várnak a táblagépekre. Képünk illusztráció. Forrás: MTI/Komka Péter

Táblagép helyett hátizsák

A programot eleve fennakadások és csúszások jellemezték, de még hátra volt a taneszközök kiosztása több ezer diák részére. A gyerekek egy hónapja kaptak levelet a programgazdától, amiben

„tanszerekkel megtömött” hátizsákot és egy táblagépet ígértek

az ösztöndíjasoknak.

Az uniós finanszírozású program keretében elvileg az Országos Roma Önkormányzat közreműködésével kellett volna megérkezniük az eszközöknek, de a napokban több településen tartott „családi, szakmai napokon”

a beígért tanszerek és táblagép helyett egy hátitáskát és két darab könyvet kaptak a hoppon maradt nebulók.

Problémák a vámmal

Képzelheti, milyen csalódottak voltak, amikor nem kapták meg” – nyilatkozta az RSK-nak a Farkaslyukon élő Harkály Csaba, az egyik ösztöndíjas gyermek édesapja. Ők a miskolci programon táblagép helyett egy szóbeli ígéretet kaptak, miszerint postán érkezik majd az elmaradt ajándék.

A meghívókon feltüntetett elérhetőségen az RSK-nak elmondták, hogy

a tabletek vámellenőrzésekor felmerült problémák miatt még nem érkeztek meg

Magyarországra, ezért nem kaphatták meg az elmúlt napokban többek közt sem a Balassagyarmaton, sem a Miskolcon összegyűlt diákok. Információik szerint Szegeden is hoppon maradtak a diákok.

Fizetés sem jött

Az ösztöndíjasok túlnyomó részének késve fizették ki a szerződés szerint havonta járó 10-18 000 forintot, és

az őket segítő mentortanárok közül is sokan még mindig várnak a bérükre.

A történtek miatt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz. A képviselő írásbeli kérdésében kezdeményezte a Bizottságnál, hogy ellenőrizzék a program megvalósulásának körülményeit és annak eredményességét.