Mindenütt lehet, de van, ahol nem szabad fürdeni a Velencei-tónál

Velencei tó Velencei tó Strandok fürdőzéskorlátozása a Velencei tónál
Strandok fürdőzéskorlátozása a Velencei tónál
Vágólapra másolva!
Három velencei-tavi stranddal volt bajuk a hatóságoknak a múlt hétvégén, ez most péntekre kettőre csökkent. Velencefürdőn az önkormányzat lépett, a másik két strand pedig megfellebbezte a hatóság határozatát, így a külső szemlélő számára a tónál minden maradt a régiben. Egy helybéli azonban nem érti a hatóságokat.
Vágólapra másolva!

Engedély nélkül működött három strand a Velencei-tónál. A Fejér Megyei Kormányhivatal járási hivatala ezért felfüggesztette az agárdi Tini Strand, a gárdonyi Pisztráng utcai és a velencefürdői Cserje utcai strand működését, aminek egyelőre semmi látszatja.

Velencefürdőn megoldódott a helyzet

Az emberek fürdenek, bár nem tudják pontosan, hogy ezt szabályosan teszik-e. Müller Cecília, a Népegészségügyi Főosztály vezetője azt mondta az Origónak, hogy a Cserje utca sorsa végleg rendeződött, mert a település önkormányzata vállalta, hogy a szabályoknak megfelelően üzemelteti a strandot. Így annak a neve mostantól Velencefürdői Szabadstrand lesz.

Fürdőző lány az agárdi Tini Strandon. Nem mindenki foglalkozik a tiltásokkal Fotó: Polyak Attila - Origo

Közben a Cserje utcai partszakasz miatt egyik olvasónk a kormányhivatalhoz fordult, és arról érdeklődött, hogy 2010. és 2014. között vizsgálta-e valaki a fürdőhelyet. Azt válaszolták, hogy az adott időszakban semmilyen vizsgálat nem volt, és a levélből az is kiderült, hogy miért nem.

Ez jött a hivataltól Forrás: Origo

Ahhoz, hogy a hatóságok kiadhassák a fürdési engedélyt, a partszakasz tulajdonosának még a szezon előtt kérnie kell egy bejárást. Azon a járási hivatal emberei és a társhatóságok megnézik, hogy adottak-e a feltételek, és vagy kiadják az engedélyt, vagy nem. Ilyen kérelmet senki sem kért, tehát a Cserje utcánál fürdőzők tilosban jártak egészen péntekig. "Tilos a fürdés" tábla nem volt kint az érintett szakaszon.

Agárdon és Gárdonyban nem lesz ilyen egyszerű

Az agárdi Tini Strand és a gárdonyi Pisztráng utcai strand most tulajdonképpen a levegőben lóg, de azért működik. Müller Cecília azt mondta, az a baj velük, hogy nincsen engedélyük, engedélyeztetési eljárást sem indítottak a szezon előtt, így a hatóságok nem ismerik sem a vízminőséget, sem azt, hogy megfelelnek-e az egyéb előírásoknak.

Legyen vécé és bója

A fürdőszezon előtt a tulajdonosoknak fürdőhelykijelölést kell kérniük. Ezután a működtetőnek fürdővíz-használati engedélyt kell kérnie. Ekkor vízminőség-vizsgálatot végeznek, a partszakaszon pedig ellenőrzik a közegészségügyi és biztonsági feltételeket, azaz, hogy vannak-e illemhelyek, szeméttárolók, elsősegélynyújtó helyek és mély vízre figyelmeztető bóják. Ha nincs engedély, akkor elvben nem lehet az adott helyen fürdeni.

A két fürdőhely tehát tulajdonképpen nem is működhetett volna, a kormányhivatal ezért határozatban szólította fel az üzemeltetőket, hogy zárják be a boltot. Ezt azonban megfellebbezték, így az eljárás jogerős lezárásáig akár nyitva is maradhatnak, a hatóság egyelőre nem tud mit kezdeni velük.

Strandolók a Velencei-tónál Fotó: Polyak Attila - Origo

Tudtunk beszélni az egyik hely üzemeltetőjével is, aki azt mondta, csupán azt nem érti, hogy miért a strandszezon közepén szóltak nekik. Szerinte a hatóságoknak vagy a szezon elején vagy a végén kellett volna lépnie.

Az üzemeltető abban bízik, hogy a fellebbezés miatt az eljárás elhúzódik még legalább két hétig,

akkor pedig már úgyis vége lesz a nyárnak. Azért hozzátette azt is, hogy jövőre körültekintőbb lesz majd, és igyekszik még a szezonkezdet előtt megegyezni a hatóságokkal.

A víz egyébként tökéletes

Az ÁNTSZ a napokban megvizsgálta az összes érintett strand vizét, és kiderült, hogy szinte tökéletes, fürdésre legalábbis alkalmas.