Vetélés és szülés a Keletinél. Migránsok és a magyar egészségügy

tranzitzóna, Nyugati pályaudvar
Budapest, 2015. augusztus 21. Illegális bevándorlók a budapesti Nyugati pályaudvarnál lévő tranzitzónában 2015. augusztus 21-én. Az elmúlt napokban a korábbinál több migráns gyűlt össze a pályaudvarnál. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A bevándorlók tiszta emberek, a körülmények miatt van fertőzésveszély - állítják azok az orvosok, akik önkéntesként segítik őket Budapesten. Ezzel részben cáfolják az országos tisztifőorvost, aki szerint az önkénteseknek kesztyűben és védőruhában volna szabad a migránsokkal érintkezni. A nem hivatalos egészségügy találkozása a menekültekkel Budapesten.
Vágólapra másolva!

„Fel van fújva ez az egész” - mondta az önkéntes doktornő a Keleti pályaudvari tranzitállomáson. Nem lehet több 30-nál, látszik rajta, hogy nem pihente ki magát. Egy cigarettaszünetben tudtunk vele beszélni. Fáradtan gyújt rá, de amikor a tranzitállomásról kérdezzük, élénk lesz. A cigarettát tartó kezével gesztikulál.

Ő és a többi orvos önkéntes alapon járnak ki, naponta váltják egymást. A legtöbbjük gyermekorvos. A napot a patikában kezdik, saját zsebből veszik meg, amit kell. Úgy számolnak, hogy 20 ezer forintot hagynak ott egy nap. Délelőtt érnek ki a Keletibe, és van hogy este fél 11-ig ott vannak.

Kínosan ügyelnek a tisztaságukra

„Ha ennyi ember össze van zárva egy helyen, akkor persze nagyobb a fertőzésveszély, de erről a körülmények (összezártság és a rossz higiéniás helyzet) tehetnek, nem a menekültek. A doktornő szerint a menekültek nagyon tiszta emberek, akik kínosan ügyelnek magukra, ha lehetőségük van rá. Itt a néhány zuhanyzóra több száz ember jut.

A kijelölt tranzitállomáson 4-8 fős csoportokban üldögélnek az emberek. Földön, takarókon, hálózsákokon, rongyokon. A vízcsapnál nagy a sor. Van, aki a haját mossa, van aki a lábát. A felnőttek nem nagyon mozognak, a gyerekek viszont nagyon aktívak. Fociznak, kergetőznek.

Tisztálkodnak, ha tudnak Fotó: Polyák Attila - Origo

„Még az jelenthet egészségügyi kockázatot, hogy ahonnan jönnek. Ott más védőoltások kötelezőek. Ez persze kétirányú dolog, nem vagyunk minden ellen védve, ami ellen ők, és fordítva.

„Általában sérülésekhez, törésekhez kell mentőt hívni” - mondta a doktornő. A gyerekek sokat fociznak, könnyen megsérülnek, a csempe nem füves pálya. Már szülni is voltak innen, de gyakoribb volt a megpróbáltatás miatti vetélés. „Ilyenkor mindig a Péterfybe viszik őket.” - mondja a doktornő.

Nagyobb bajok lesznek, ha jön az őszi lehűlés, az orvosok szerint elsősorban a tüdőgyulladástól kell félni.

Eddig tudtunk beszélgetni, egy lázas kislányt hoznak. „Most vele kel foglalkoznom.” - köszön el a szőke doktornő.

Nagy drámák nincsenek

„Nekünk még egyszer sem kellett mentőt hívnunk, amióta itt vagyok. Úgy egy hete” - mondta a Nyugati pályaudvari tranzitállomáson egy önkéntes egészségügyis. „Nagy drámák itt nincsenek. Általában olyan esetekkel találkozunk, mint egy átlagos gyermekorvosi rendelőben. Zúzódások, törések. Ezekhez jönnek még hozzá a higiéniás betegségek, a rüh meg az ótvar.

Van olyan jó, mint Szíria volt

A Nyugatinál nem is lehetne élesebb a kontraszt. Az Eiffel tér tiszta, rendezett, a gyep lenyírva, az elegáns kerthelyiségekben jól öltözött emberek kávéznak. Van, aki hamburgert eszik, van aki szusit. A tértől pár méterre viszont sátrak állnak a porban, emberek ülnek takarókon, a kerítésen ruhák száradnak, a mobilvécék körül pedig nem éppen rózsaillatú a levegő.

Az Eiffel tér a Nyugatinál pár méterre a tranzitállomástól Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az itt rostokoló migránsoknak csak pár métert kellene megtenniük, hogy egy másik világban legyenek, de nem mennek át a térre.

Éreztetik velünk, hogy nem akarnak látni” - mondta egy szír fiatalember, aki a barátnőjét fényképezgette telefonjával. A fiú szerint amúgy Magyarország jó hely, van olyan jó, mint Szíria volt a polgárháború előtt.

A tranzitállomás, pár méterre az Eiffel tértől Forrás: MTI/Kovács Attila

Kesztyűt csak sebkötözéshez és szemétszedéshez húzok fel

Az ide kijáró orvosok általában párosával jönnek. Most is egy férfi és egy nő van itt. A férfiakat a férfi vizsgálja, a nőket a nő.

Kesztyűt csak akkor veszek fel - tér vissza hozzánk a segítő, ha sebet kötözök, vagy ha szemetet szedek. Egy néni egyszer már idejött ordibálni, hogy mind ebolások leszünk. Pedig az arab országokban, ahonnan a legtöbben jönnek, nem rosszabbak az egészségügyi körülmények, mint nálunk.

Néha ki kell osztani egy-két fülest

A menedékkérők nem szoktak balhézni. Általában nyugodtak és együttműködőek az önkéntes szerint. Ezt a pályaudvar egyik biztonsági őre is megerősítette. „Néha ki kell osztani egy-két fülest, de ez azelőtt is így volt, hogy menekültek lettek volna itt.

Annyi jár nekik, mint bárki másnak

Paller Judit országos tisztifőorvos hétfőn azt mondta, hogy ha nincs is járványveszély, járványügyi kockázat azért van. A bevándorlók egészségi állapotát ugyanis nem ismerik, és csak keveseken tudják elvégezni a szükséges szűrővizsgálatokat. A tisztifőorvos szerint az önkénteseknek védőfelszerelésben és kesztyűben érdemes csak a érintkezni a menekültekkel.

- ezt már Zsohárt Zsuzsanna, a Migration Aid szóvivője mondta el nekünk. Szerinte fontos tudni, hogy nem akarnak kiemelt, különleges elbánást a migránsoknak, és nem akarnak plusz terhet rakni az amúgy is túlterhelt egészségügyre. A menekülteknek szerinte annyi jár, amennyi bárki másnak.