MSZP: maffiamódszerekkel lopják a pénzt

MSZP kongresszus
Vágólapra másolva!
Az MSZP szerint Magyarországon maffiamódszerekkel lopják az európai uniós és a közpénzeket, és emiatt például több ezer munkavállaló került lehetetlen helyzetbe. Az ellenzéki párt egy szociális szövetkezet ügyét hozta példának. A Miniszterelnökség vizsgálatot ígért.
Vágólapra másolva!

Az Európai Uniós és a közpénzeket is maffiamódszerekkel lopják - állítja az MSZP. Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) ügyét hozta példának.

Eltűntek 1,3 milliárddal?

A szervezet egy uniós programban hátrányos helyzetű, alulképzett munkavállalók foglalkoztatását vállalta öt évre az észak-alföldi régióban, szerződést is kötött velük, ám az emberek nem kapnak fizetést.

- mondta a képviselő, hozzátéve: ezzel a cég becsapott 2800 munkavállalót.

Az érintettek, éppen az érvényes szerződésük miatt, álláskeresési támogatást sem kaphatnak, így ma semmilyen bevételük nincs - folyatatta az ellenzéki politikus. Az elmúlt hetekben ezrek keresték meg az ügyben az MSZP megyei szervezeteit, és több mint 500 feljelentést adtak be munkaügyi bírósághoz - sorolta a fejleményeket Bangóné Borbély Ildikó.

Megkérdezték Lázárt is

A szocialista politikus azt is elmondta, hogy írásbeli kérdéssel fordult Lázár János, Varga Mihály és Balog Zoltán miniszterekhez az ügyben.

A válaszokból szerinte az derült ki, hogy Orbán Viktor és Lázár János felelős a kialakult helyzetért,

ezért az MSZP felszólítja őket, hogy rendezzék a 2800 munkavállaló sorsát.

Vizsgálódik a kormány

Vizsgálják az ESZOSZ tevékenységét, közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára, aki az MSZP felvetésére reagált.

Csepreghy szerint egyébként több hónapon keresztül az ESZOSZ kifizette az alkalmazottakat.

Az államtitkár visszautasította az MSZP maffiázós kijelentését.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős államtitkár Fotó: Szabó Gábor - Origo

Közölte: az első híreket követően, amelyek arról szóltak, hogy gond van az emberek foglalkoztatásával és kifizetésével, vizsgálatot rendeltek el. A kormány a sikeres befejezésben érdekelt, ám ha kiderül, hogy ez nem lehetséges, akkor minden eddigi támogatást visszahívnak.