A migránsok miatt ülésezett a nemzetbiztonsági kabinet

Lázár János
Budapest, 2015. augusztus 13. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2015. augusztus 13-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Összehívta Orbán Viktor a nemzetbiztonsági kabinetet, amely kedden kora este a kormányzati értékelő konferencia után ült össze. A kabinet ülésén a menekültkérdést tárgyalták.
Vágólapra másolva!

A menekültkérdés miatt Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet kedden este. A döntésről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatott, miután Orbán Viktor kormányfő és a kabinet tagjai zárt körű konferencián értékelték a kormány elmúlt egyéves munkáját.

Több oka lehet a lépésnek

Úgy tudjuk, a menekültkérdés ügyében az sarkallhatta a nemzetbiztonsági kabinet összehívására a miniszterelnököt, hogy a hírek szerint szerdán érhet a magyar határra az a több ezer menekült, akik szombaton jutottak át Macedóniába Görögországból, miután áttörtek a határon.

Menekültek a mecedón-görög határon - több ezren jutottak át Görögországba Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Információink szerint az a politikai megfontolás is állhat a nemzetbiztonsági kabinet összehívása mögött, hogy Orbán ki akarja ragadni a menekültügyben egyre "hangosabb" Jobbik vitorlájából a szelet, magyarán a kormánypártok vissza a akarják szerezni a kezdeményezést e kérdéskörben.

Egy mini kormány

A miniszterelnökből és egyes kormánytagokból álló politikai testület, a nemzetbiztonsági kabinet nem keverendő össze az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságával, amelynek munkájában részt vesznek nem csak kormánypárti, hanem ellenzéki képviselők is. A kabinetben viszont Orbán Viktoron kívül csak saját miniszterei vannak: Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, a titkoszszolgálatokat felügyelő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A polgári berendezkedést erősítenék

Hogyan lehet a polgári berendezkedést megerősíteni minden magyar család számára. Ezen a szemüvegen keresztül nézte a miniszterelnök az elmúlt egy, illetve öt év teljesítményét - számolt be a konferenciáról Lázár János. A miniszter tájékoztatása szerint zárszavában a kormányfő arról is beszélt, hogy 2018-ig mikor és milyen feladatok teljesítése áll a kabinet előtt.

Lázár János miniszter néhány percben összefoglalta, mi hangzott el a konferencián Forrás: Origo

Fél ötre tervezték a konferencia zárását, de a rendezvény csúszott, és Orbán Viktor még egy órával a tervezett zárás után a záróbeszédét tartotta a Parlament szinte hermetikusan lezárt vadászteremében.

Az OECD-jelentést tárgyalták

Lázár János beszámolója szerint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD jelentéséről Cséfalvay Zoltán egyetemi tanár, a nemzetgazdasági tárca korábbi államtitkára tartott prezentációt, illetve Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is előadást tartott a Jó állam koncepciójáról.

Lázár János tájékoztatót tartott a kormányzati munkát értékelő konferencia után Forrás: MTI/Illyés Tibor

Lázár János megjegyezte: ismertek az OECD kritikái például a magyar oktatási és egészségügyi rendszerről, de ismertek az elismerő szavak is arról, amit 2010 és 2014 között a magyar államháztartás gazdasági konszolidációjáért tett a kormány.

A miniszter emlékeztetett: az OECD is onnan indult ki, hogy

2010-ben Magyarország Görögországnál rosszabb helyzetben volt, könnyen görög forgatókönyv is megvalósulhatott volna.

Ehhez képest Európa és a világ is elismeri a mai magyar gazdasági számokat - emelte ki.

A kormányfő kérésére a témákhoz Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője is hozzászólt. A gazdasági kérdésekről Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács, Domokos László, az Állami Számvevőszék, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint Parragh László, az iparkamara elnöke beszélt.

Gazdasági és társadalompolitikai kérdéseket egyaránt érintettek a konferencián Forrás: MTI/Illyés Tibor

Granasztói György miniszterelnöki megbízott a magyar polgárrá válás múltjáról, jelenéről és jövőbeli perspektíváiról beszélt, a Központi Statisztikai Hivatalt vezető Vukovich Gabriella pedig a 2010 óta tartó társadalmi folyamatokba adott betekintést - ismertette a részleteket Lázár János.

Egy év van a munkára

A minisztereknek és államtitkároknak Lázár János szerint

egy évük van arra, hogy lépéseket tegyenek a maguk területén a kitűzött célok elérése érdekében.

Azért csak egy év - idézte Orbán Viktor feladatszabó beszédét Lázár János -, mert 2017-2018 már a következő választásról szól majd. Az egyéves határidő egyébként a miniszter szerint nem azt jelenti, hogy a tárcavezetők haladékot kaptak a bürokrácia csökkentsére.

Nem kommentálta

A politikából való esetleges kiszállásáról szóló Figyelő-cikket Lázár János a konferenciáról szóló tájékoztatója végén nem kommentálta. "Most egyelőre sok munkám van, nincs időm ilyesmivel foglalkozni" - mondta. Mint arról az Origo is beszámolt, a hetilap azt írta, hogy bár egy időben Orbán Viktor lehetséges utódjaként emlegették, ma már az sem kizárt, hogy Lázár egy időre kilép a politikából. Német barátai tanácsára az üzleti életben töltődhet fel, ha ezt az utat választja - írták.

Intellektuális manna volt

Meglehetősen tudományos volt a keddi kormányzati konferencia a parlamentben, nagyrészt nemcsak a napi aktuális kérdésekkel foglalkozott - mondták el az Origónak az ülés résztvevői. Egyfajta

intellektuális manna volt a rendezvény, nagyon magas szintű szakmai előadásokkal és hozzászólásokkal

- osztották meg a résztvevők benyomásaikat.

Orbán Viktor miniszterelnök stratégiai víziót vázolt a résztvevőknek beszédében Forrás: MTI/Beliczay László

Orbán Viktor miniszterelnök a záróbeszédében egyfajta stratégiai víziót mutatott be, amiben természetesen fontos szerep jutott 2018-nak is, mivel a politikának ebben a koordináta-rendszerben kell mozognia - mondták az ülés résztvevői. Többen is jó hangulatúnak, de egy picit hosszúnak értékelték a Parlamentben tartott rendezvényt.

Sok és odaadó munka kell

Még tartott a konferencia, mikor Giró-Szász András, a Miniszterelnökség államtitkára elárulta, hogy a rendezevény a miniszterelnök nyitóbeszédével kezdődött, amelyben egy világos és egyértelmű pályát vázolt föl 2010-től napjainkig.

Giró-Szász András szavai szerint sok és nehéz munka vár az államapparátusra Fotó: Polyak Attila - Origo

Giró-Szász András Orbán Viktort idézve azt mondta: "a teljes államapparátustól sok és odaadó munkára van szükség ahhoz, hogy Magyarország sikeresen tudja végbevinni és a mindennapok részévé tenni a polgári berendezkedés programját."

Személyi kérdésekről később

Az már a konferencia közben kiszivárgott, hogy a konferencián esetleges kormányzati személycserékről nem esett szó nyilvánosan. A rendezvény résztvevői a konferencia után is azt mondták az Origónak, hogy ilyesmiről egyáltalán nem volt szó a rendezvényen, pedig nagyon sokan arra számítottak, hogy a kormányfő értékelése során erre is kitér majd.

Mint arról az Origo beszámolt, információink szerint a korábbi tervekkel szemben

várhatóan államtitkári cserék nem is lesznek a kormányban a következő hónapokban,

pedig ezeket a konferencia után jelentette volna be Orbán Viktor miniszterelnök. Ami biztos, hogy Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára távozott a kabinetből, mivel az üzleti életből jobb ajánlatot kapott.