Az idei gólyatábor biztosan más lesz

Németh Károly Fonyód, 2015. június 3.
K. Sándor Szilárd (háttal b) hallgatja Németh Károly bírót az ellene szexuális erőszak bűntette miatt indult büntetőper ítélethirdetésén a Fonyódi Járásbíróságon 2015. június 3-án. A bíróság hét és fél év börtönbüntet
Fonyód, 2015. június 3. K. Sándor Szilárd (háttal b) hallgatja Németh Károly bírót az ellene szexuális erőszak bűntette miatt indult büntetőper ítélethirdetésén a Fonyódi Járásbíróságon 2015. június 3-án. A bíróság hét és fél év börtönbüntetésre ítélte a 39 éves budapesti férfit, aki tavaly augusztusban az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fonyódligeti gólyatáborában megerőszakolt egy lányt. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Érezhető az odafigyelés és a szigor a már megrendezett idei egyik gólyatáborban. Lényegében nem volt az erotikus tartalmú játék, és a töményszesz sem folyt ezerrel. A gólyatáborok többsége azonban még csak most indul. Mire számíthatnak idén a gólyák? Mi történt az elmúlt években? Listázási botránytól "erkölcstesztes" jelentkezési lapon át a nemierőszakolós ügyig. Az Origo összeszedte a korábbi évek történéseit.
Vágólapra másolva!

Pistának jó lesz

"Filmbuzi, ateista, Demszky-ismerős", vagy éppen "rendes néptáncos katolikus lány", "Pistának jó lesz", ilyen és ehhez hasonló megjegyzések szerepeltek 2013. februárjában abban a listában, amit az atv.hu hozott nyilvánosságra. A listán a 2009-es gólyatáborba jelentkező hallgatók szerepeltek. Az új hallgatók adatai között a középiskolájuk, telefonszámuk és pólóméretük mellett az is szerepel, hogy kérnek-e kollégiumi elhelyezést. Feltételezések szerint a listát az akkori ELTE BTK hallgatói önkormányzata (HÖK) készíthette. Az eset elsőként felhívta fel arra a figyelmet, hogy lehetnek aggályos adatkezelési hiányosságok a hallgatói önkormányzatok által kezelt adatbázisokban, már amennyiben nem utólag kerültek oda a megjegyzések.

Gólyatábori körkép

Ha Ön vagy hozzátartozója szokatlan gólyatábori feladatról tud, szervezési hiányosságot tapasztal, kérjük, írja meg a [email protected] címre. Amennyiben erről képes vagy videós dokumentációja is van, csatolja.

"Erkölcsteszt" a BME GTK mesterszakos gólyáinak

"Beindít a nekrofília, pedofília vagy az állatszex?" firtatta az ÁtlátszóOktatás által kiszúrt 2013. augusztusában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Gazdaság- és Társadalomtudományi Karáról (GTK) kiküldött gólyatábori jelentkezőlap. A jelentkezéskor nem szokványos adatokat próbáltak bekérni. Ilyen volt a teljes alakos fotó és egy kérdéssor, melyet a cikk megjelenése után eltávolítottak. A portál szerint olyan kérdésekre kellett válaszolni a jelentkezőknek, mint:

  • Volt már olyan egyéjszakás kalandod, ahonnan köszönés nélkül léptél le?
  • Feküdtél már le a partnered barátjával?
  • Szexeltél már pénzért?
  • Ittad már meg a saját hányásod vagy másét?

A fonyódligeti eset

Ahogy arról az origo is beszámolt az első, napvilágra került szexuális erőszakról szóló eset tavaly augusztus 30-án hajnalban történt. Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának fonyódligeti gólyatáborában fojtogatott, ököllel vert, megöléssel fenyegetett és megerőszakolt egy elsőéves lányt az egyetem egyik harmadéves hallgatója, aki egyben a gólyatábor fotósaként is dolgozott. Ez után egy 38 éves budapesti férfit helyeztek előzetes letartóztatásba. K. S. Szilárd, a nemi erőszak miatt nem jogerősen 7 és fél évre ítélt férfi a TV2-nek adott később interjút, ahol elmondta: az ő értelmezésében nem történt erőszak.

A jogász gólyatábor eset

Nyomozás indult az ELTE jogi karának 2013-as gólyatáborában történtek miatt a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon is, amit az első eset után az Indexen megjelent cikk váltott ki. A jogász gólyatáborban szexuális erőszakot követtek el, a szervezők a lányt rávették, hogy ne tegyen feljelentést, belső eljárás sem indult. Az áldozat a fonyódligeti eset után úgy döntött mégis elmeséli a történetét a portál újságírójának. A cikk után az ELTE jogi kara magára ismert a leírtakból. Király Miklós dékán azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben.

K. Sándor Szilárd (háttal b) hallgatja Németh Károly bírót az ellene szexuális erőszak bűntette miatt indult büntetőper ítélethirdetésén a Fonyódi Járásbíróságon 2015. június 3-án. A bíróság hét és fél év börtönbüntetésre ítélte a 39 éves budapesti férfit, aki tavaly augusztusban az Eötvös Loránd Tudományegyetem fonyódligeti gólyatáborában megerőszakolt egy lányt. Forrás: MTI/Varga György

Vizsgálat

Az ügyek egyik következménye az lett, hogy a jövőben csak úgy rendezhető gólyatábor, ha annak programját a legrészletesebb leírás mellett engedélyezi a rektori vezetés. Éppen ezért az ELTE szükségesnek tartotta, hogy változtatásokat vezessen be a szervezésben. "

" - mondta el Jegyes-Tóth Kriszta, az ELTE kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

Az ombudsman is vizsgálódott. Az erőszak nyilvánosságra kerülése után az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos azt vizsgálta, milyen szabályok vonatkoznak a felsőoktatási intézményekben a gólyatáborokra. A biztos arra jutott, hogy semmilyenek, egyetlen intézmény kivételével ugyanis sehol az országban nem szabályozzák ezeket a rendezvényeket. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke később arról beszélt, hogy már több felsőoktatási intézmény megkezdte az új szabályozás kialakítását, és egy Etikai Charta is készült, amely elvárásokkal, etikai iránymutatással szolgál az intézmények hallgatói önkormányzatainak.

Változtattak?

A változtatásokra vonatkozó kérdéseinket elküldtük az intézmények rektorainak, kancellárjainak és hallgatói önkormányzatainak. Amint válaszolnak, felmérésünkkel jelentkezünk.

Segélyvonal a szexuális erőszak áldozatai részére: 06-40-630-006.