Kimaradhat a családi pótlék, ha nyáron született a gyerek

nk2014111b
Nyíregyházi diákok legókockákból épített alkotásukkal, jobbra Hudák Zsolt angoltanár kezdeményezésére indított fejlesztőprogramot az iskola a hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű, beilleszkedési, valamint tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő tanulóinak
Vágólapra másolva!
A tankötelezettség Magyarországon 16 éves korig tart, és év közben a hatóságok általában igazolást kérnek a szülőktől arról, hogy a gyerek ez után is tanulói jogviszonyban van. Az Origót több olyan szülő is megkereste a panaszával, akinek a gyerekének a születésnapja a nyári szünetre esik. Volt, aki nem kapott családi pótlékot, és olyan is akadt, akinél a rendszer már hiányosságot jelzett. 
Vágólapra másolva!

– mesélte egy apuka az Origónak. "Felhívtam a Magyar Államkincstárat, ahol azt mondták, fáradjak be az iskolába, és kérjek igazolást, hogy a gyerekem tanulójogviszonya még él. Sok utánajárásba került, mire visszaszereztem azt, ami jár."

A középiskolák többségében a nyári szünetben hetente egy nap ügyeletet tartanak.

Ez a fővárosi iskolák többségében a szerda. Az iskolai igazolás beszerzése után a Magyar Államkincstárban másfél órát kellett várnom – mondta az apuka.

A nyáron született gyerekeknél elakadhat a családi pótlék folyósítása Forrás: MTI/Balázs Attila

Egy másik szülő, Kata, mesélte, hogy augusztus elején a lánya osztálytársának anyukája hívta fel a figyelmet arra, hogy ők sem kaptak családi pótlékot. "Három gyerekem van, az egyiknek a nyári szünetre esik a 16. szülinapja. A mi esetünkben a legutoljára folyósított összegből még nem hiányzott a 16 éves gyerekemre eső rész, de az ördög nem alszik alapon felhívtam a fővárosi kormányhivatal családtámogatási osztályát" – mondta Kata.

Az ügyintéző a taj szám alapján megnézte, hogyan áll az ügyük.

Év közben sima ügy

Azok a szülők szerencsésebb helyzetben vannak, akik gyerekének a 16. születésnapja a tanév idejére esik, vagyis szeptember 1-je és június 15-e között születtek. De a tanévben születetteknek is igazolást kell kérni a tanulói jogviszonyról – mondta az Origónak az Alternatív Közgazdasági Gimnázium titkárságának vezetője. – Csak év közben talán gyorsabb az ilyen papírok beszerzése és az ügyintézés is.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban a nyári szünet alatt szintén heti egyszer van csak ügyelet Fotó: Bielik István - Origo

Kata az Origónak azt mondta, az iskolában iskolalátogatási igazolást kapott, ennek alapján továbbra is folyósítják a lánya után a családi pótlékot. De az ügyintéző azt mondta neki, szeptemberben kérjen az iskolától egy tanulói jogviszonyt igazoló papírt is, nehogy emiatt ne kapjon családi pótlékot.

A jövő nyáron is zűr lesz?

"Ahhoz, hogy folyamatosan kapjak nyaranta is családi pótlékot a 16. életévet betöltött lányom után, minden nyáron jeleznem kell a hivataloknak, hogy a gyerekem tanulói jogviszonya még mindig folyamatos?" – kérdezte Kata.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Origónak azt írta, hogy a 2015. január 1-jétől hatályos rendelkezés értelmében a

tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy 2015. április 1-jétől a fővárosi és a megyei kormányhivatalok intézik a családi pótlékkal, családtámogatásokkal kapcsolatos kérelmeket. Ezeket a járási hivataloknál, a kormányablakoknál is be lehet nyújtani, és továbbítják őket elbírálásra a kormányhivatal felé.

Figyelni kell a határidőkre Fotó: Polyak Attila - Origo

A felügyeleti szerv pedig az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Központjának a családtámogatási főosztálya lett.

Az ONYF azt közölte, náluk senki nem panaszkodott, hogy nyáron a 16 éves gyereke után nem kapott családi pótlékot. A meg nem érkezett családi pótlék ügye szerintük egyedi eset lehet.

Azt viszont hozzátették az Origónak küldött levelükben, hogy

Akkor lehet, hogy az interfészkapcsolattal van valami gond.

Augusztusban kétszer jön

A szeptemberi tanévkezdés miatt előrébb hozzák az alanyi jogon járó családtámogatási ellátások kifizetését – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin azt mondta, hogy a szeptemberben esedékes családi pótlék, gyes, gyermeknevelési támogatás augusztus 27-ig mindenkinek a számláján lesz, vagy postai értesítőt kap róla.

Augusztusban kétszer jön a családi pótlék Forrás: MTI/Czimbal Gyula

A családi pótlék egyébként mindig hó elején érkezik a bankszámlára. Augusztus elején a szülők már kaptak családi pótlékot, és hónap végén is megkapják ugyanazt az összeget.