A tisztavatáson is a menekültekről beszéltek

augusztus 20 tisztavatás kossuth tér zászlófelvonás áder jános
Vágólapra másolva!
A biztonság illúziójának vége, tennünk kell az ország fennmaradásáért- ezt hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter. Hidegháborúról, terrorfenyegettségről és a menekültáradat kockázatairól beszéltek a szónokok a Parlament előtti tisztavató ünnepségen.
Vágólapra másolva!

Riasztó hangvételű beszédet tartott Az államfő és a honvédelmi tárca vezetője is az augusztus 20- i ünnepi tisztavatáson.

Az álomnak vége

Szavaikból az derült ki, hogy le kell számolnunk a NATO és EU-tagságunkból eredő illúziókkal, Magyarországnak most is éppúgy magának kell tennie fennmaradásáért, mint eddigi fennállása alatt bármikor.

A Pokol kapuit is láttuk

"Amióta a magyar állam létezik, mindig saját erejéből védte és építette újra önmagát. A pokol kapui nyíltak meg előttünk, átvészeltük a tatár dúlást, a török hódoltságot és két világégést is" – emlékezetett ünnepi beszédében Áder János.

Áder János szerint nem kerülhetjük el a felelősséget, az új generációk erejére is szükség van az ország fennmaradásához Fotó: Polyák Attila - Origo

Az államfő szerint mindez őseink és nagyszüleink erőfeszítéseinek köszönhető, akik minden pusztító időszak után

romokból építették újra Magyarországot.

Új veszélyek

Az ő eltökéltségükre van szükség ma is, amikor korábban nem látott veszélyek fenyegetik Európát és a magyar államot – figyelmeztetett Áder. Az elnök szerint korábban azt hittük, biztonságban vagyunk, de

a pénzügyi világválság, az Iszlám Állam térnyerése és az új hidegháború kockázata mind azt jelzi, hogy a mi generációnknak is tennie kell az ország fennmaradásáért.

Kilencvennégy tisztet avattak ünnepélyes keretek között a Kossuth téren Fotó: Polyák Attila - Origo

"Nem kerülhetjük ki ezt a felelősséget, és szakítanunk kell a közönnyel. Rajtunk múlik, hogy ellenállunk a közösséget fenyegető veszélyeknek" – összegzett Áder János.

Nem átjáróház

Ennél is keményebben fogalmazott Hende Csaba. A honvédelmi miniszter kijelentette,

Hende Csaba: törvényes keretek közé lehet szorítani a népvándorlást Fotó: Polyák Attila - Origo

"A valódi menekültek számíthatnak segítségre, de azt nem szabad eltűrni, hogy embercsempész családok hamis ígéretekkel szerencsétlenek ezreit indítsák útnak Európába.

Törvényes keretek

A tárcavezető szerint tenni kell a népvándorlás korlátozásáért, a honvédek pedig becsülettel részt vesznek ebben a munkában, a legnagyobb hőségriadók idején is építették a kerítést.

A határzárnak köszönhetően törvényes keretek közé tereljük az illegális bevándorlást

– ígérte a miniszter, aki kitért a katonai életpályamodellre és a honvédek az 50 százalékos illetményemelésére. Utóbbiból már 30 százalékot már megkaptak a katonák.