A hadsereget is bevetné a határon a Jobbik

Volner János Budapest, 2015. április 7.
Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. április 7-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2015. április 7. Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. április 7-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A kormány által tervezett, rendőrökből álló határvadász századok is kevesek lehetnek, hogy megvédjék a határt az illegális bevándorlóktól, ezért a Jobbik azt vizsgálná, hogyan vethető be a honvédség a határvédelemre.
Vágólapra másolva!

A Jobbik szerint vizsgálni kell a honvédség esetleges bevonását az államhatár védelmére - közölte Volner János, az ellenzéki párt alelnöke. Jelezte: attól tartanak, hogy az "egyre erőszakosabbá váló" illegális bevándorlókkal szemben a rendőrség kevés a hatékony fellépéshez.

Szükséghelyzetben bevethető

Példaként említette a görög-macedón határt, ahol a napokban a rendőrség ereje kevés volt, hogy feltartóztassa a bevándorlók tömegét. A jobbikos politikus kifejtette, hogy

az alaptörvény lehetővé teszi a honvédség Magyarország területén történő bevetését

szükséghelyzetben.

Volner János szerint a hadsereg bevetésére az alaptörvény szerint lenne lehetőség Forrás: MTI/Illyés Tibor

Volner Jánost kérdezték Pesti Imre fideszes képviselő azon felvetéséről is, miszerint törvényi eszközzel lehetne kötelezni a bevándorlókat szűrővizsgálatra és bizonyos védőoltásokra. Azt felelte: zárt menekülttáborok esetén korlátozott lenne az érintettek mozgása és csökkenne a járványveszély.

Lehetetlen feladat?

Az Origo beszámolt arról: lehetetlen feladatot kaptak a szakértő szerint a határvadászok. A jelek szerint dönteni könnyű volt, a megvalósítás annál nehezebb lesz, a siker pedig kérdéses. A biztonsági szakértő szerint a kormány kapkodása a kerítés kudarcának beismerése.