Özönvíz és politikai villámok

vihar Budapesten
Budapest, 2015. július 8. Vihar Budapesten, a XV. kerületi Nyírpalota úton 2015. július 8-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A kánikula után óriási erővel csapott le a hidegfronttal együtt érkező vihar az országra, az özönvízszerű esőnek halálos áldozata is van. Tovább cikáztak a villámok Tarlós István és Lázár János között is. A parlament megszavazta az olimpia támogatását, a Budapest Pride előtt pedig újabb politikus vallott másságáról. Ez történt a héten.
Vágólapra másolva!

Egészen a vihar előtti utolsó pillanatig tombolt a hőség az országban. Szerdán nap közben Budakalászon volt a legnagyobb a forróság: ott 39,3 fokig melegedett a levegő - ezzel megdőlt az 1957-es bajai rekord, akkor 39,1 fokot mutatott a hőmérő.

Felhők mindenhol

Az enyhülésért nagy árat kellett fizetni: a vihar óriási erővel csapott le délután, percről percre jöttek hírek kidőlt fákról, elakadt vonatokról, vízzel teli aluljárókról. A mentők annyi riasztást kaptak, hogy az otthoni készenlétes szolgálatban lévő munkatársakat is berendelték az állomásokra, a mentőautókat pedig a betegszállításból is sürgősségi ellátásra vezényelték.

A mentők a készenléteseket is berendelték a vihar miatt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A vihar egy ember halálát okozta: az Epreserdő utcában, egy lakás pincéjében a felgyülemlett esővíz miatt szenvedett halálos áramütést.

Pengeváltás

Lázár János Tarlós Istvánnak üzent azután, hogy a főpolgármester az Origónak adott interjújában némiképp megkérdőjelezte a kancelláriaminiszter szellemi képességeit. Tarlós István ugyanis azt mondta: “egyszer valamikor berepült a parlamentbe Rapcsák András esernyőjén, mint a csudálatos Mary Poppins,

Lázár csütörtökön nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy miért romlott meg a viszonya a főpolgármesterrel.

- értetlenkedett a miniszter. Tarlós István még aznap reagált, szerinte ő nem hülyézte le Lázár Jánost, csak a BKV-ról szóló nyegle nyilatkozatai miatt bírálta, már többször is.

Megszavazták

Lázárnak és Tarlósnak, ha előbb nem, 2024-ig nem ártana rendeznie viszonyát, ha ugyanis Budapest megkapja az olimpiarendezés jogát, abban az évben szorosan együtt kell majd működnie a kormánynak és a fővárosnak. Az viszont már most biztos, hogy a parlament támogatja a magyar pályázatot.

Hétfőn az Országgyűlésben igennel szavaztak – a tartózkodó Bencsik János kivételével – a fideszes és a jobbikos képviselők, valamint a független Fodor Gábor és Kész Zoltán. A nem gombot nyomta meg 22 szocialista – az MSZP-s Kunhalmi Ágnes tartózkodott –, az LMP-frakció, valamint nemmel szavaztak a DK-hoz tartozó függetlenek, az Együtt egyik politikusa és a PM-hez tartozó független képviselő is.

Coming out

A héten olyasmi is történt, ami 2007 óta nem fordult elő Magyarországon: egy politikus bevallotta, hogy meleg. Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért politikusa a blogján írt homoszexualitásáról. “Kizárólag a felszabadító őszinteség jelenthet alternatívát azzal a nevetséges cinizmussal szemben, amit nap mint nap megpróbálnak leerőszakolni a torkunkon. Nem benned van a hiba, hanem azokban, akik bármiért is megaláznak, kinevetnek és megvetnek.

– írta a politikus. Legutóbb 2007-ben vallott másságáról politikus Magyarországon: akkor Szetey Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára beszélt a Pride megnyitóján a homoszexualitásáról.

Az idei, huszadik Budapest Pride felvonulása húszezer résztvevővel rendben lezajlott, a néhány ellentüntető nem tudta megzavarni.