Előzetesben a szegedi exbörtönőr a rasszista támadás miatt

Szeged, 2015. július 23.
Rendőrök vezetik a tárgyalóterembe a Szegedi Törvényszék folyosóján a Szegedi Fegyház és Börtön egy korábbi munkatársát (k), aki a gyanú szerint 2015. július 18-án a városban bántalmazott egy bevándorlónak nézett férfit, barátnőjé
Szeged, 2015. július 23. Rendőrök vezetik a tárgyalóterembe a Szegedi Törvényszék folyosóján a Szegedi Fegyház és Börtön egy korábbi munkatársát (k), aki a gyanú szerint 2015. július 18-án a városban bántalmazott egy bevándorlónak nézett férfit, barátnőjét és a fiatal lány testvérét 2015. július 23-án. A bíróság 30 napra elrendelte a csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak és súlyos testi sértés bűntettével gyanúsított férfi előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A bíróság elrendelte a rasszista támadással gyanúsított volt szegedi börtönőr előzetes letartóztatását. A férfi, aki civilben kétdanos kick-box mester, szombaton éjjel bántalmazott egy fiatal lányt. A rendőrségi szakzsargon már nevesíti is, S. Vilmosnak hívják.
Vágólapra másolva!

A férfi nem egyedül, hanem 2-3 társával együtt támadta meg a bevándorlónak hitt fiatal szegedi egyetemistát és társaságát, ezért indokolt az előzetes letartóztatás - közölte a Szegedi Törvényszék sajtószóvivője. A bíróság szerint a korábban börtönőrként dolgozó férfi akadályozhatná a nyomozást, ha szabadlábon maradna, derül ki a Délmagyar tudósításából. A férfi ügyvédje kérte védence szabadlábra helyezését.

A támadó állítólag járatos a küzdősportokban: kétdanos kick-box mester, egy szegedi egyesület vezetője.

Rendőrök vezetik a tárgyalóterembe a szegedi exbörtönőrt Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A férfi rasszista indítékból támadta meg a fesztiválról hazafelé tartó fiatalokat múlt szombaton - közölte tegnap az ügyészség. Az exbörtönőr egy Magyarországon született kubai-magyar származású fiúnak kiabálta, hogy "takarodj az országból". Az ügyészség beszámolója szerint a fiatal azt válaszolta erre, hogy "jobban beszélek magyarul, mint ti". A támadás ezután folytatódott az ütésekkel. A sértettek korábban elmondták, hogy Sz. Tímeát, az inzultált félvér fiú barátnőjét akkor érte az arccsontját is eltörő csapás, amikor barátja védelmére kelt. A támadásról videó is készült.

Az esetig a szegedi Csillag börtönben dolgozó támadó tagadja, hogy ő verte volna meg a fiatal lányt, akit a verés után meg kellett műteni: az arcába egy fémlemezt ültettek. A lány legutóbb a Facebookon számolt be arról, hogy hazaengedték a kórházból, állapota egyre jobb, és javult a közérzete is.

Facebookon üzent a megvert lány Forrás: Facebook

A támadóról azt írja a delmagyar.hu, hogy korábban garázdaságért már állt bíróság előtt, akkor el is ítélték, de próbára bocsátották. Munkahelyén, a Szegedi Fegyház és Börtönben is indult ellene fegyelmi eljárás, de mivel példás szolgálatért korábban jutalmakat is kapott, akkor "elnézték neki a botlást", nevelőként tovább dolgozhatott. Amikor viszont az egyetemisták megverése miatt elfogta a rendőrség, megszüntették szolgálati viszonyát.

„A kick-boxosok minden ilyen cselekményt elítélnek, s elhatárolódnak azoktól, akik elkövetik ezeket, mert semmiképpen sem tartjuk sportemberi viselkedésnek” – idézi Galambos Pétert, a Magyar Kick-box Szövetség elnökét a szegedma.hu. „Addig nem teszünk semmilyen azonnali lépést az ügyben, ameddig nem tudunk biztosat. Azonban, ha valóban ő követte el a cselekményt, annak nyilvánvalóan következményei lesznek. Ezen lépések megtételével azonban megvárjuk az illetékes hatóságok döntését. Úgy gondoljuk, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet" - fogalmazott Galambos.