Megérkezett a vihar

vihar szombathelyen
Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb riasztási térképe szerint az ország nyugati járásaiban erős széllökésekkel, zivatarral, felhőszakadással érkezett meg a vihar. Északnyugat-Dunántúlon már heves zivatarok vannak. Cikkünket folyamatosan frissítjük. 
Vágólapra másolva!

Nem sokkal délután három óra után Dunántúl északnyugati részéről már heves zivatarokat jelentettek, Sopronban már esett az eső, és a levegő is enyhébb lett, csakúgy, mint Veszprémben, ahol olvasónk szerint fél óra alatt több mint tíz fokot hűlt a levegő.

Az Origo egyik munkatársa az alábbi képet tette közzé a Facebook-oldalán. A fotó Bükfürdőn készült, ahol jégeső van.

Jégeső Bükfürdőn Forrás: Kohl Károly

Éppan arra autózó munkatársunk szerint a Balaton fölött többször is villámlott, lassan a tóhoz ér a vihar. A hirado.hu szerint Veszprém megyében a Noszlop-Bakonygyepes közötti útra dőlt egy fa. A vihar Ajkán háztetőket bontott meg, Kőszegen pedig lakóházba folyt be a víz.

Olvasónk felvétele Szombathelyről Forrás: olvasónk

A hidegfront szerdán délben északnyugat felől érte el Kárpát-medencét, ami az éjféli órákban az Alföld délkeleti részét is elhagyja. A front előtt, illetve a fronton kialakuló zivatarokat akár 90-100 km/h-t meghaladó szélrohamok is kísérhetik, helyenként nagyméretű jég is előfordulhat.

Szerdán a kora délutáni órákban főként a nyugati országrészben már várhatóan megjelennek az első intenzívebb zivatarfelhők, de a Dunántúlon és középső országrészben is egyre kedvezőbb a légállapot zivatarok kialakulásához. Az északnyugat felől délkelet felé vonuló hidegfront az éjszakai órákban hagyja el a keleti határainkat. A front mentén több helyen számítani lehet 80 km/h-t meghaladó széllökésre. Heves zivatarok várhatóan a front vonalában és a front előtt is kialakulnak, ezekhez károkozó szélroham (>90, 100 km/h), nagyméretű jég (jégátmérő >2-3 cm) társulhat. Helyenként felhőszakadás is valószínű, rövid idő alatt 20-40 mm-t meghaladó csapadékkal.

A front várható helyzete a késő délutáni, kora esti órákban Forrás: met.hu

Megszűnő hőség

Szerdán a Dunántúl északnyugati felén 24–26, másutt még 26–31 fok közötti átlaghőmérséklet valószínű. Csütörtökre mindenhol visszaesik a hőmérséklet.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.