Tévesen HIV-fertőzöttnek mondhatták őket

véradás
Budapest, 2014. szeptember 11. Egy férfi vért ad Budapesten, a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságán 2014. szeptember 11-én, ahol a szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorista támadások 13. évfordulóján az amerikai nagykövetség és a Magyar Vöröskereszt véradást szervezett az áldozatok emlékére, az amerikai Nemzeti Szolgálat és Emlékezés napja alkalmából. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Súlyos állítások jelentek meg az Országos Vérellátó Szolgálat működéséről. Közel ötszázan állítják, hogy véradás után olyan értesítést kaptak, hogy HIV-fertőzöttek, ezért kizárták őket a véradásból, a vérüket megsemmisítették, és orvoshoz küldték őket.
Vágólapra másolva!

Az érintettek természetesen azonnal rohantak a kontrollvizsgálatra, ahol az orvos közölte velük, hogy a vérük a vizsgálat során reagált a HIV-vírusra, de "mostanában sok ilyen levelet küldtek ki, mert érzékenyebbre állították a vizsgálati szűrőt" – írta egy panaszos a praxis.blog-on.

Három hónap múlva menjen vissza

A véradóval közölték, hogy három hónap múlva menjen vissza kontrollra, addig kizárják a véradásból. A neve elhallgatását kérő ember ezt nem várta meg, hanem egy másik intézményben végeztetett el a saját költségén egy tesztet, ami – várakozásának megfelelően – negatív lett.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Hétfőig nem reagálnak

Az Origo érdeklődött az Országos Vérellátó Szolgálatnál, hogy valóban történtek-e téves HIV-értesítések, és valóban az-e a bevett módszer, hogy azonnali kontrollvizsgálat helyett három hónap türelmet kérnek a véradóktól. Az OVSZ sajtóosztályától azt a választ kaptuk, hogy az ügyben a szervezet főigazgatója nyilatkozhat, aki azonban szakmai okokból külföldön tartózkodik, és hétfőn reagál az állításokra.

Közleményt adtak ki

Később egy közleményt mégis kiadott az OVSZ. Ebben azt írták: A fertőző betegségeket kimutató tesztekkel, így a HIV-szűrőteszttel szemben is elvárás, hogy lehetőleg az összes olyan vérminta fennakadjon rajta, ami valóban hordozza a HIV-vírust. Ennek érdekében a véradók kivizsgálása során használt tesztek érzékenysége sokkal nagyobb, mint a betegek diagnosztikus vizsgálatánál használtaké. Ennek eredményeként 1986 óta, mióta az OVSZ bevezette a HIV-szűrővizsgálatot, vérkészítménnyel nem történt HIV-vírusátvitel.

Hasonlíthatnak a részecskék

A teszt nagy érzékenységének ára van. Bizonyos vírusok részecskéi hasonlíthatnak egymásra. Ebből következően a HIV-szűrőteszt is pozitívnak ismerhet fel olyan részecskét, amelynek semmi köze a HIV-vírushoz. Éppen ennek az érzékenységnek köszönhetőek a biztonságos vérkészítmények Magyarországon.

Új mintát kérnek

A szűrővizsgálat során született pozitív eredmény egy köztes eredmény, melyet további vizsgálatok követnek, ezek elvégzéséhez a véradót 3 hónap elteltével mintavételre behívják. A vizsgálati eredményről, legyen az bármilyen, kizárólag személyesen adnak tájékoztatást.