A Fidesz leostobázta a PM közleményét

Hende Csaba Honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a kerítés építés sajtótájékoztatón 2015 július 16-án Mórahalom külterületén, ahol 150 méteres tesytker0tést állít a honvédség a menekült áradat megállítására H
Hende Csaba Honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő, kerítés építés sajtótájékoztató. 2015 július 16-án Mórahalom külterületén, 150 méteres tesztkerítést állít a honvédség a menekültáradat megállítására.
Vágólapra másolva!
A PM szerint környezetvédelmi engedélyekre van szükség a szerb határra tervezett kerítés megépítéséhez, és semmi nyoma annak, hogy ezek meglennének. A Fidesz szerint a PM ostobaságot állít, a politikusai pedig bevándorláspártiak.
Vágólapra másolva!

Távirati stílusban reagált a Fidesz a Párbeszéd Magyarországért (PM) közleményére:

Kellenek az engedélyek

Korábbi közleményében a PM azt írta, hogy a környezetvédelmi engedélyek hiánya miatt illegális lehet a déli határon megkezdett kerítésépítés. A párt szerint

egyelőre nem tudni, rendelkezésre állnak-e a szükséges környezetvédelmi engedélyek.

A nyomvonalas létesítmények építése esetén ebben a nagyságrendben kötelező a környezeti hatásvizsgálat, és a vizsgálat a tevékenység megkezdésének feltétele. Az eljárás keretében az érintettek (lakosság, civil szervezetek stb.) tájékoztatására is sort kell keríteni, így többek között közmeghallgatást kell tartani.

Amennyiben határokon átterjedő hatások is fölmerülnek, írták,

a szomszédos ország hatóságait is be kell vonni, és nemzetközi közmeghallgatást kell tartani.

A fentieken túl a kerítés nyomvonala mentén lévő Natura 2000-es területekről Natura 2000-es hatásbecslést is kell készíteni.

A Fidesz szerint ostobaság, amit a PM állít Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kérdések és jogi lépések

Annak ellenére, hogy a munkálatok már megkezdődtek, az illetékes kormányhivatal honlapján nincs nyoma az engedélyezésre vonatkozó információknak, ami önmagában is szabálytalan, figyelmeztetett a párt. Ezért a PM most írásbeli kérdést tesz föl az illetékes minisztereknek, és amennyiben az engedélyek valóban hiányoznak, megteszi a szükséges jogi lépéseket. A magyar törvényeket nemcsak a bevándorlóknak, hanem a kormánytagoknak is be kell tartani, állítja a PM.

Mi az ostobaság?

Mivel a PM a közleményében elég sok mindent állít, a Fidesz közleménye viszont elég szűkszavú, nem világos, mire mondják, hogy ostobaság. A lehetőségek nagyjából a következők:

  • Ostobaság, hogy engedélyek és egyeztetések kellenek.
  • Ostobaság, hogy ezek nincsenek meg.
  • Ostobaság, hogy a PM írásbeli kérdést tesz föl.
  • Ostobaság, hogy a PM jogi lépéseket fontolgat.
  • Ostobaság, hogy a törvényeket a kormánytagoknak is be kell tartaniuk.

Szavazzon!

Ön szerint mire mondja a Fidesz, hogy ostobaság?