Colleen Bell: Az amerikai cégek ott fektetnek be, ahol kiszámíthatóság van

Colleen Bell
Colleen Bell új amerikai nagykövet és Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere írnak alá szerződést az EMMI épületében 2015 február 3-án
Vágólapra másolva!
Szereti a magyar borokat az új amerikai nagykövet, aki egy diplomáciai magazinnak adott interjút. Colleen Bell a sikeres együttműködés mellett azt is megemlítette, hogy az amerikai vállalatok aggódnak az adózási környezet kiszámíthatatlansága miatt. 
Vágólapra másolva!

„Vannak területek, ahol nem egyezik a véleményünk, de ettől még képesek kell, hogy legyünk értelmes - néha nehéz - párbeszédet folytatni” - jellemezte az amerikai-magyar viszonyt Colleen Bell a Diplomacy and Trade című havilapban.

Az amerikai nagykövet ritkán ad nagyinterjút, a külföldön élő amerikaiaknak készülő diplomáciai magazinnal most kivételt tett.

Colleen Bell szerint néha nehéz a párbeszéd, de szükséges Fotó: Szabó Gábor - Origo

Átláthatóság kell

Bell szerint, ha különböznek is a vélemények, a lényeg, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyek a magyaroknak és az amerikaiaknak jók. A pozitív együttműködés ellenére azonban néhány változásra is szükség lenne, például a kereskedelem területén.

a szabályozások és az adók rendszerében is” - mondta.

Jelentős akadályok

Colleen Bell szerint az amerikai vállalatok leginkább a jó infrastruktúra, a munkaerő és a központi elhelyezkedés miatt választják Magyarországot. Ennek ellenére

gyakran tájékoztatják őt jelentős akadályokról is.

„Néhány befektető az adózási és szabályozási környezet stabilitása miatt aggódik, például amiatt, hogy Magyarország többször megpróbálta az adókat visszamenőleges hatállyal alkalmazni” - tette hozzá.

Az amerikai nagykövet az Élet Menetén. A holokauszt tanítása is a közös programok között van Fotó: Csanádi Márton - Origo

Találkozó civilekkel

A nagykövet megemlítette, hogy az elmúlt fél évben több civil szervezet képviselőjével találkozott, és arról is beszélt, hogy

a két ország között van néhány olyan együttműködés, amely nem kap kiemelt figyelmet.

Ilyen például a holokauszt tanítása, a két ország tanárai ugyanis már régóta megoszthatják egymással forrásaikat és tapasztalataikat.

Fontosnak nevezte az FBI és a magyar rendészeti szervek közötti együttműködést is, ráadásul éppen idén ünnepelte huszadik születésnapját a budapesti székhelyű Nemzeti Rendészeti Akadémia is.

Bell a magyar ételeket is szereti Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szereti a borokat

Colleen Bell nem felejtette el megemlíteni azt sem, hogy az elmúlt fél évben rengeteg helyen járt Magyarországon, szereti a magyar ételeket, és nagyon élvezi, hogy - kaliforniaiként - felfedezheti a magyar borokat.