A kormány meghatározta a biztonságos országok listáját

menekültek illegális bevándorló menekült rendőr SZEMÉLY idegenrendészet Szeged, 2015. június 24.
Rendőrök őrzik a határsértőket, akiket a Tisza árterében, Szeged közelében fogtak el 2015. június 24-én. A rendőrség idegenrendészeti akció keretében átfésül
Szeged, 2015. június 24. Rendőrök őrzik a határsértőket, akiket a Tisza árterében, Szeged közelében fogtak el 2015. június 24-én. A rendőrség idegenrendészeti akció keretében átfésülte a Tisza aljnövényzettel benőtt, erdős árterét. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A kormány meghatározta a nemzeti szinten biztonságosnak nyilvánított származási országok és biztonságos harmadik országok listáját, és ezen szerepelnek a nyugat-balkáni országok is: ebből az irányból érkezik Magyarországra a legtöbb illegális bevándorló.
Vágólapra másolva!

Biztonságos országok

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányrendelet alapján a menedékjogról szóló törvény szerinti

biztonságos származási országnak és biztonságos harmadik országnak minősülnek

az Európai Unió tagállamai és tagjelölt államai – Törökország kivételével – (Albánia, Macedónia, Montenegró, Szerbia), az Európai Gazdasági Térség tagállamai, az Egyesült Államok halálbüntetést nem alkalmazó tagállamai, továbbá Svájc, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.

Egyéni jogosultságot kell bizonyítani

A menedékjogról szóló törvény szerint, ha a menedékkérő származási országa szerepel a biztonságos származási országok európai uniós listáján vagy a kormány által meghatározott országok között, a menedékkérő a jogszabály szerinti menekültügyi eljárásban bizonyíthatja, hogy az ő egyéni esetében a származási országa nem felel meg a biztonságos származási országokra meghatározott feltételeknek.

Rendőrök őrzik a határsértőket, akiket a Tisza árterében, Szeged közelében fogtak el Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nem kapott hatékony védelmet

Ha a menedékkérő Magyarországra érkezését megelőzően a biztonságos harmadik országok uniós listája vagy a kormányrendelet szerinti valamelyik biztonságos harmadik ország területén tartózkodott vagy átutazott, szintén menekültügyi eljárásban bizonyíthatja, hogy esetében ebben az országban nem volt lehetősége hatékony védelemre.

Megvolt a lehetősége

A listán tehát egyrészt azok az országok szerepelnek, amelyek biztonságos származási országnak tekinthetők, vagyis amelyekben nincs háború, üldöztetés.

A biztonságos harmadik országok listáján pedig azok az országok szerepelnek, amelyek biztonságosnak tekinthetők, amelyeken a menedékkérő keresztülutazott, és ott lehetősége lett volna a nemzetközi védelem igénybevételére.

Ezeket a menekülteket is a Tisza árterében, Szeged közelében kapták el Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nem fogadhatunk be mindenkit

Az Országgyűlés június végén adott felhatalmazást a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg azokat a biztonságos migrációs tranzitországokat, ahonnan érkezők nem igényelhetnek politikai menedékjogot. Kósa Lajos (Fidesz) akkor úgy nyilatkozott, hogy

Magyarország nem lehet befogadója a világ összes illegális bevándorlójának - mondta a kormánypárti politikus, aki szerint ezt az „áradatot” le kell fékezni, az érkezők kevesebb mint egy százalékát jelentő politikai menekülteket pedig be kell engedni.