Büdös bevándorlózással indult a szegedi rasszista támadás

Szeged, 2015. július 23.
Rendőrök vezetik a tárgyalóterembe a Szegedi Törvényszék folyosóján a Szegedi Fegyház és Börtön egy korábbi munkatársát (k), aki a gyanú szerint 2015. július 18-án a városban bántalmazott egy bevándorlónak nézett férfit, barátnőjé
Szeged, 2015. július 23. Rendőrök vezetik a tárgyalóterembe a Szegedi Törvényszék folyosóján a Szegedi Fegyház és Börtön egy korábbi munkatársát (k), aki a gyanú szerint 2015. július 18-án a városban bántalmazott egy bevándorlónak nézett férfit, barátnőjét és a fiatal lány testvérét 2015. július 23-án. A bíróság 30 napra elrendelte a csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak és súlyos testi sértés bűntettével gyanúsított férfi előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A rasszista indítékú támadással gyanúsított férfi is földre került abban a verekedésben, amely szombat éjjel történt Szegeden. A bíróság csütörtökön elrendelte a bevándorlónak nézett szegedi egyetemista fiú és barátnője megtámadásával gyanúsított volt börtönőr előzetes letartóztatását. A szombat esti történéseket a bírósági ítélethez fűzött indoklás részletesen elmeséli. Az biztos, hogy a támadó ütött először.
Vágólapra másolva!

Az egész úgy kezdődött, hogy a Szegedi Partfürdőre levezető szakaszon, a szegedi régi híd lejárójánál összetalálkozott a két társaság: a börtönőr törzszászlós és két ismerőse, valamint két egyetemista fiú és egyikük barátnője, Tímea. Buli volt a környéken, a Tisza partján zajlott a Wake Up Color nevű fesztivál. A balhé egy részletét rögzítő videón is látható, hogy ez éjjel egy meglehetősen sötét, bár rendezvények idején forgalmas környék, közvetlenül a belvárosi híd lábánál, az újszegedi oldalon.

„Büdös bevándorló”

A bírósági beszámolóból kiderül, hogy a börtönőrnek nem tetszett az egyik egyetemista sötét bőrszíne. Trágár szavakat kezdett kiabálni a fiú felé, "büdös bevándorlónak" nevezte. A fiú nem hagyta annyiban a dolgot, válaszolt. Elmondta, hogy magyarnak érzi magát – a szerdai ügyészségi sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy szó szerint azt mondta:

A börtönőr nem állt le, tovább szidta az egyetemistát, legalább még egyszer elmondta, hogy a vele szemben álló fiú egy "büdös bevándorló".

Ekkor lépett közbe Tímea. Azt mondta a 190 centi magas férfinak, hogy a barátja ugyanolyan magyar, mint ő. A férfi erre úgy reagált, hogy leöntötte a lányt sörrel.

Az egyetemisták ekkor jobbnak látták távozni.

Rugdosták, taposták

A börtönőr viszont, úgy tűnik, kereste a konfliktust. Utánuk ment, tovább szidta a félvér fiút a származása miatt. Azután végül nem őt, hanem a fiú barátját ütötte meg először. Az előzetes letartóztatás indoklásából kiderül, hogy fejre célzott: az egyetemistát a szája környékén ütötte meg. Legalábbis ez szerepel a bírósági iratokban. A bántalmazó ezek után teljesen bepörgött, elkezdte ütni a lányt is, ököllel az arcát. Az nem derül ki a dokumentumból, hogy Tímea hogyan került az akkor már őrjöngő férfi ütőtávjába. Az elsőként megütött fiú és a lány földre került. Tímea arccsontja eltört.

A bíróság beszámolója szerint a bőrszíne miatt szidott egyetemista ekkor még nem kapott az ütésekből, viszont

meg akarta védeni a barátait.

Elindult a bevadult börtönőr felé, aki először a mellkasánál meglökte őt. A magyar-kubai származású egyetemista ekkor valahogy a földre vitte a gyanúsítottat, fölé került, és "a feje irányába kezdett ütni". Itt léptek közbe a börtönőr egyelőre szökésben lévő ismerősei. Egyikük fejbe rúgta a társait védelmező fiút, aki ezután felállt a földről. Rögtön kapott egy másik rúgást is, a bordái közé. Ettől elesett. Az időközben a földről feltápászkodó börtönőr és két másik társa körbeállták a földön fekvő fiút, és rúgták, taposták, ahol érték.

A támadás azzal ért véget, hogy a börtönőr és társasága végül elhagyta a helyszínt, segítség nélkül hagyva a súlyosan sérült Tímeát és a társait.

Előzetesben a támadó

A bíróság elrendelte a rasszista támadással gyanúsított volt szegedi börtönőr előzetes letartóztatását. A bíróság szerint a gyanúsított akadályozhatná a nyomozást, ha szabadlábon maradna, mivel két társa még nincs meg. A rendőrségi szakzsargon már nevesíti is a férfit: S. Vilmosnak hívják. A támadó állítólag járatos a küzdősportokban: a Délmagyar.hu azt írja, hogy kétdanos kick-box mester, egy szegedi egyesület vezetője.

Rendőrök vezetik a tárgyalóterembe a támadással gyanúsított férfit Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A támadóról azt is lehet már tudni, hogy korábban garázdaságért állt bíróság előtt. Akkor el is ítélték, de próbára bocsátották. Munkahelyén, a Szegedi Fegyház és Börtönben is indult ellene fegyelmi eljárás, de mivel példás szolgálatért korábban jutalmakat is kapott, akkor "elnézték neki a botlást", nevelőként tovább dolgozhatott. Amikor viszont az egyetemisták megverése miatt elfogta a rendőrség, megszüntették a szolgálati viszonyát.

A támadás egyes részleteiről videót is készített egy turista, aki épp a közelben volt.