Vesztett a Ságvári: itt az iskola új neve

Ságvári Endre gimnázium
Ságvári Endre gimnázium, Szeged
Vágólapra másolva!
Nem Hunyadi János és nem is Szent-Györgyi Albert lett a Ságvári Endre Gimnázium új neve. Információnk szerint most már biztos, hogy a diákok szeptembertől a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolába járnak majd. 
Vágólapra másolva!

Ha a névváltoztatás elrendelésében nem is, a Ságvári Endre Gimnázium új nevének kiválasztásában némileg engedett az Emberi Erőforrások minisztere. Balog Zoltán korábban Szent-Györgyi Albertet vagy Hunyadi Jánost javasolta névadónak, de több forrásból úgy tudjuk, végül a harmadik, semleges megoldás mellett döntött, amit az egyetem szenátusa is elfogadott.

Az iskola neve szeptembertől: Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola.

Az iskola neve szeptembertől: Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Forrás: szeged.hu

A döntést Újszászi Ilona, a Szegedi Tudományegyetem szóvivője is megerősítette.

Bár a városban a legtöbben egyáltalán nem örülnek a névváltoztatásnak, tudomásul vették a határozatot, valamint azt is, hogy összevonják az általánost és a gimnáziumot. A volt és jelenlegi tanulók azért reménykedtek benne, hogy nem kell ismert ember nevét felvenniük, mert így maguk között továbbra is „Ságvárinak” hívhatják a patinás iskolát.

Balog Zoltán kezében

A Ságvári sorsa teljes egészében Balog Zoltán kezében volt. A miniszter a tavaly nyáron életbe lépett felsőoktatási törvény módosítása óta nemcsak arról dönthet, hogy átnevezzenek-e egy oktatási intézményt, hanem az új névre is ő adja az áldását.

Mint azt megírtuk, a Ságvári esetében az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra a 2012-es törvénymódosításra hivatkozott, amely kimondja, hogy cégek, intézmények, lapok vagy utcák és terek nem viselhetik olyan személy nevét, aki "a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be", vagy "ezekkel a rendszerekkel közvetlenül összefüggésbe hozható". A Magyar Tudományos Akadémia szerint Ságvári Endre ebbe nem fért bele. (A magyarországi antifasiszták emblematikus figurájának életéről itt írtunk.)

Balog Zoltán a kompromisszumos megoldás mellett döntött Fotó: Bielik István - Origo

Hírességek is tiltakoztak

Szegeden és szerte az országban óriási tiltakozáshullámot váltott ki az átnevezés. Az iskola támogatóinak Facebook-csoportjához több mint 11 ezren csatlakoztak, Kulka János színész, Jáksó László televíziós műsorvezető és más hírességek álltak ki a régi név mellett, hiába.

Az Emmi korábban a fenntartó Szegedi Tudományegyetemet kérte meg arra, hogy véleményezze az általános iskola és gimnázium összevonását, valamint az intézmény új nevét. Utóbbira a tárca javaslatokat is adott: ők azt szeretnék, ha a szegedi iskola Hunyadi Jánosnak vagy Szent-Györgyi Albertnek állítana emléket. Jelezték azonban, hogy ha az intézmény más javaslattal kíván élni, azt is megfontolják.

A rektor is lobbizott

Válaszában Szabó Gábor, az egyetem rektora pontosan ezt tette: Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárnak május elején küldött levelében a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium elnevezést javasolta. Mint írta,

az illetékes testületek a két iskola összevonásával egyetértenek, de jobban szerették volna az Endre nélküli Ságvári nevet.

Kompromisszumként azonban el tudják fogadni az általa javasolt, harmadik változatot is. Emellett döntött végül Balog Zoltán is.

A Ságvári átnevezése ellen fáklyás tüntetésen is tiltakoztak a szegediek Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A többség Ságvárit akart

Az Origo korábban megkérdezte az olvasókat, melyik nevet látnák a legszívesebben az iskola homlokzatán. A szavazáson elsöprő többséggel a régi név győzött, 58 százalék szerint semmi szükség az átkeresztelésre. Az új lehetőségek közül a most elfogadott volt a legnépszerűbb, 21 százalék a semleges névre szavazott, míg 9 százalék a Szent-Györgyi, 3 százalék a Hunyadi mellett tette le a voksát. A maradék tíz százalék szerint az lenne a legegyszerűbb, ha a szegedi intézmény egész egyszerűen Balog Zoltán miniszterről kapná a nevét.