Trianonra emlékezett a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom

Budapest, 2015. június 7.
Résztvevők a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) Trianon-felvonulásán Budapesten, az Ötvenhatosok terén 2015. június 7-én.
MTI Fotó: Marjai János
Budapest, 2015. június 7. Résztvevők a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) Trianon-felvonulásán Budapesten, az Ötvenhatosok terén 2015. június 7-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Fáklyás vonulást tartott Budapesten a trianoni békeszerződésre emlékezve a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vasárnap este; a szervezet tagjai és a hozzájuk csatlakozók az útjukon érintették az 1920-ban elszakított területeket megszerző trianoni utódállamok több nagykövetségét.
Vágólapra másolva!

A demonstráció az Ötvenhatosok teréhez közeli Regnum Marianum-keresztnél kezdődött; az itt felszólaló szónokok a 95 évvel ezelőtti igazságtalan békediktátum ellen tiltakoztak. Novák Előd (Jobbik) országgyűlési képviselő a magyar történelem legnagyobb tragédiájának nevezte Trianont. Azt mondta, a magyarság legnagyobb gyásznapjáról nem lehet a nemzeti összetartozás napjaként megemlékezni.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke és Zagyva György Gyula korábbi jobbikos parlamenti képviselő Forrás: MTI/Marjai János

Arról beszélt, hogy abban, hogy a történelmi dátumot törvénybe foglalták, a Jobbiknak és a HVIM-nek nagy szerepe volt korábbi rendezvényeikkel. Az ellenzéki politikus azt is mondta, hogy a rendszerváltás óta több lehetőség is lett volna a revízióra, például Románia uniós csatlakozása előtt, ám ez nem történt meg, és ez - szerinte - nemzetárulás a 20. századi pártok részéről.

Forrás: MTI/Marjai János

Novák Előd szerint június 4. nemcsak 1920, hanem 1956 miatt is gyásznap a magyarság számára, akkor tették ugyanis lehetővé Magyarországon, hogy a nők az abortuszt is választhassák.
A magyar és árpádsávos zászlók alatt vonuló tömeg a "Vesszen Trianon!" rigmust skandálta, a demonstrálók egy több tíz méter hosszú székely zászlót is magukkal vittek.

Forrás: MTI/Marjai János

Először a szerb követséghez vonultak, majd a román nagykövetséghez a "Székelyföld nem Románia" rigmust kiabálva érkeztek. Itt Zagyva György Gyula, a HVIM társelnöke a menet elején vonuló teherautóról elmondott beszédében azt mondta, még az ő életében hozzányúlhatnak a trianoni szerződéshez, szerinte ugyanis lassan kialakul egy ehhez vezető geopolitikai helyzet.

Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A fáklyás tömeg ezután továbbhaladt, a menet hossza ekkor a Thököly és a Stefánia út sarkától a román nagykövetségig ért. A megmozdulás a szlovák nagykövetség - a többi érintett külképviselethez hasonlóan - körbekordonozott Stefánia úti épülete előtt, görögtűzgyújtással ért véget.